Karel Smyczek

Datum narození: 31. 3. 1950
Místo narození: Slaný
Profese: režisér, scenárista, herec
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Karel Smyczek byl nominován na prestižní cenu v Cannes, a to za sportovní drama Proč?, na němž spolupracoval s Radkem Johnem.

Po gymnáziu Karel Smyczek asistoval ve Filmovém studiu Barrandov režisérům Karlu Zemanovi a Věře Plívové-Šimkové. Poté studoval režii na FAMU. Absolvoval filmem Kapři pro Wehrmacht (1975), přepisem povídky Oty Pavla.

KAREL SMYCZEK V ROCE 2010 PŘEKONAL RAKOVINU

Pracoval pro bratislavskou televizi a posléze ve Filmovém studiu Barrandov jako pomocný režisér. Karel Smyczek samostatně debutoval filmem ze života textilních učnic Housata (1979).

Společně se scenáristy Radkem Johnem a Ivo Pelantem Karel Smyczek vytvořil volný triptych o dospívající mládeži Jen si tak trochu písknout (1980), Jako zajíci (1981) a Sněženky a machři (1983).

S Ivo Pelantem Karel Smyczek pracoval na seriálu Třetí patro, s Radkem Johnem na filmu Proč? o příčinách agrese fotbalových fanoušků. Ten získal nominaci na cenu v Cannes.

Pro televizi Karel Smyczek natočil řadu inscenací, např. Už mu to začalo (1983), Panská jízda (1983). Z jeho celovečerní tvorby jmenujme např. filmy Krajina s nábytkem (1986), Sedm hladových (1988), Nemocný bílý slon (1989), Pražákům, těm je hej (1990), ten spolurežíroval s Michaelem Kocábem.

Podle povídky Karla Čapka Karel Smyczek natočil komediální pohádku Lotrando a Zubejda (1997), k níž společně se Zdeňkem Svěrákem napsal scénář. Hudbu mu k ní složil Jaroslav Uhlíř. Pro roli Lotranda tvůrci zvolili Jiřího Stracha, Zubejdu si zahrála Barbora Seidlová. V příběhu režisér ztvárnil drobnou úlohu, podobně jako ve zhruba čtyřech desítkách snímků.

O KARLU SMYCZKOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 1970 se Karel Smyczek oženil s partnerkou Danou.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Dušan Rapoš
Dušan Rapoš
zobrazit profil Petr Kracík
Petr Kracík
zobrazit profil Jan Kačena
Jan Kačena
zobrazit profil Svatava Simonová
Svatava Simonová
zobrazit profil Robert Hloz
Robert Hloz
zobrazit profil Taika Waititi
Taika Waititi
zobrazit profil Olmo Omerzu
Olmo Omerzu
zobrazit profil Kristina Dufková
Kristina Dufková