Michael Kocáb

Datum narození: 28. 7. 1954
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, skladatel, 3. ministr pro lidská práva
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Michael Kocáb, zakladatel legendární skupiny Pražský výběr, vystrnadil se sametovým klidem sovětské tanky a stal se i politikem a podnikatelem.

Po gymnáziu Michael Kocáb vystudoval pražskou konzervatoř. S Pražským výběrem, který založil roku 1977, se pohyboval na hraně tehdejších totalitních zákonů. Pět let byla skupina i zakázána. Obnovil ji až v roce 2006.

MICHAEL KOCÁB: BABIŠ MŮŽE VLÁDNOUT Z KRIMINÁLU

Michael Kocáb radil Václavu Havlovi

Na jaře před Sametovou revolicí 1989 založil se skladatelem a spisovatelem Michalem Horáčkem iniciativu Most, která dotlačila komunisty ke kulatému stolu s představiteli disentu. Koncem roku 1989 stál u zrodu politického subjektu Občanské fórum. Zasloužil se také o zvolení Václava Havla prezidentem. V OF byl Michael Kocáb členem krizového štábu.

Dostal se i do federálního parlamentu. Stál v čele komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk. Při odchodu posledního vojáka opustil i on veřejné funkce. Mise splněna. Ale vůně politiky ho nenechala spát a vrátil se. Deset let byl Michael Kocáb poradcem Václava Havla.

Kocáb se dostal do Topolánkovy vlády

Naplno se Michael Kocáb snažil vrátit v roce 2008, kdy neúspěšně kandidoval do Senátu za Stranu zelených. Ti ho nakonec protlačili aspoň do vlády Mirka Topolánka, kde byl v letech 2009 a 2010 ministrem pro oblast lidských práv a národnostních menšin.

Tehdy už ale začal Michael Kocáb jako politik popularitu ztrácet. Média si často vypůjčovala v souvislosti s jeho působením tituly písní Pražského výběru, jako např. Tatrman a Povídali, že mu hráli.

Českého lva Kocáb má za Krále zlodějů

Muzikant Michael Kocáb skládal také hudbu k filmům. Za noty pro celovečerní drama Král zlodějů (2004) získal sošku Českého lva. Podílel se na filmu Pražákům, těm je hej, v němž skončil na popravišti.

V dubnu 2021 v médiích Michael Kocáb oznámil, že je téměř rozhodnutý kandidovat na hlavu státu v prezidenstských volbách 2023, ale rozmyslel si to.

O MICHAELU KOCÁBOVI ČTĚTE ZDE>> 

Svoji budoucí ženu Michael Kocáb potkal roku 1981 v Mnichově. Americká tanečnice Marsha Kocábová, rozená Crew, se kvůli němu přestěhovala do tehdy komunistického Československa a vzdala se kariéry. Porodila mu dcery Natálii, zpěvačku a spisovatelku, Jessiku a syna Michaela.

Manželka se s Michaelem Kocábem rozvedla roku 2011, a to po zjištění, že má milenku, jíž byla jeho o 26 let mladší tehdejší ministerská mluvčí Lejla Abbasová. Ta mu porodila syna Davida. Během manželství s Marshou Kocábovou chodil i se zpěvačkou své skupiny Zlatou Emily Kinskou. Do řady jeho expartnerek patří údajně také Dagmar Patrasová.

 

 

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jiří Dienstbier starší
Jiří Dienstbier starší
zobrazit profil Milada Voborská
Milada Voborská
zobrazit profil Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko
zobrazit profil René Slováčková
René Slováčková
zobrazit profil Zdeněk Podal
Zdeněk Podal
zobrazit profil Tereza Prucková Bufková
Tereza Prucková Bufková
zobrazit profil Josef Bernard
Josef Bernard
zobrazit profil Petr Kotlár
Petr Kotlár