Dagmar Patrasová

Datum narození: 27. 4. 1956
Přezdívka: Dáda
Místo narození: Praha
Profese: herečka, zpěvačka, moderátorka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Dagmar Patrasová je známá dospělým divákům z divadla a filmů, i dětem jako princezna Xénie z Arabely, nebo moderátorka a zpěvačka populárních písniček.

Dáda Patrasová odmala hrála na klavír, zpívala ve sboru a chodila do dramatického kroužku. Prkna Semaforu si ohmatala už během studia pražské Státní konzervatoře. Objevila se ve hře Smutek bláznivých panen, Kdyby tisíc klarinetů nebo Kytice. V Divadle Semafor účinkovala přes deset let.

DAGMAR PATRASOVÁ V PEVNOSTI BOYARD

Nadání Patrasová zdědila po rodičích

Jako umělkyně měla Dáda Patrasová po kom dědit. Její otec Karel Patras učil na hudební fakultě pražské Akademie múzických umění, matka Věra Patrasová byla zpěvačka.

Dáda Patrasová je známá kultovní rolí princezny Xénie v sereiálu Arabela, kde se objevila s Janou Nagyovou (spolu si předtím zahrály i v krimi filmu Smrt stopařek, kde byly znásilněny a zavražděny). Předvedla se i v komedii Vrchni, prchni!, ve sci-fi seriálu Návštěvníci i v pohádce O Janovi a podivuhodném příteli. Své herecké umění předváděla Dagmar Patrasová před kamerou i v Německu, ve Francii nebo na Kubě.

Dáda Patrasová chytila žížalu

Na popud Felixe Slováčka Dáda Patrasová nazpívala album pro děti Pasu, pasu písničky. Následovaly desítky dalších. S hitem Chytila jsem na pasece žížalu vstoupila do mnoha dětských i nedětských srdcí. S žížalou Julií pak vystupovala v několika televizních pořadech.

DAGMAR PATRASOVÁ O MILENKÁCH FELIXE

Dáda Patrasová moderovala Studio kamarád, Kuřátka nebo Kouzelnou školku. Krom toho začala Dagmar Patrasová vydávat časopis Dáda a stala se patronkou brněnského Dětského domova Dagmar. V roce 2012 se potýkala s řadou zdravotních problémů. Ale také se ve stejném roce stala poprvé babičkou.

V květnu 2022 měla Dagmar Patrasová autonehodu. V červnu 2023 média přinesla zprávu, že byla obžalována z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za nějž hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. V srpnu 2023 jí soud uložil dvouletý zákaz řízení a pokutu 200 tisíc korun.

Patrasová si Slováčka vzala roku 1983

Mezi partnery Dagmar Patrasové patřil např. Ladislav Smoljak nebo Michael Kocáb. S Felixem Slováčkem se Dagmar Patrasová seznámila v pořadu Sejdeme se na výsluní. Pak se dali dohromady. Vzali se v roce 1983 na Vyšehradě. Mají spolu syna Felixe a dceru Annu.

O DAGMAR PATRASOVÉ ČTĚTE ZDE>>

V létě 2015 se provalila Slováčkova nevěra s o čtyřicet let mladší výtvarnicí Lucií Gelemovou. Podváděná Dáda Patrasová manžela nejprve vzala na milost, ale chtěla rozdělit majetek. Posléze si sama našla přítele, sympatického Itala Vita. Koncem roku 2021 se manželé k sobě vrátili.

 

Další Herci

zobrazit profil Sofía Vergara
Sofía Vergara
zobrazit profil Pavel Skřípal
Pavel Skřípal
zobrazit profil Tomáš Töpfer
Tomáš Töpfer
zobrazit profil Petr Motloch
Petr Motloch
zobrazit profil Marie Švestková
Marie Švestková
zobrazit profil Nicholas Galitzine
Nicholas Galitzine
zobrazit profil Vlastina Svátková
Vlastina Svátková
zobrazit profil Eva Kristínová
Eva Kristínová