Ladislav Smoljak

Datum narození: 9. 12. 1931
Datum úmrtí: 6. 6. 2010
Místo narození: Praha
Profese: herec, režisér, scenárista
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Ladislav Smoljak byl jedním z největších specialistů na cimrmanologii. Spolu se Zdeňkem Svěrákem vytvořili nesmrtelného génia, po kterém nese jméno nejen tato věda, ale i jejich stále vyprodané divadlo.

Po neúspěšných přijímačkách na pražskou DAMU nastoupil Ladislav Smoljak obor matematika a fyzika na pedagogické škole. Pracoval jako asistent na Karlově univerzitě a učil i na několika středních školách. Jako externí redaktor týdeníku Mladý svět spoluvytvořil hudební anketu Zlatý slavík. Postupně se ale během té doby blížil k řemeslu, na které neměl podle pedagogů na DAMU vůbec talent.

Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak spolu postupně napsali patnáct her, jejichž autorství připsali fiktivnímu českému géniovi Járovi Cimrmanovi. Intelektuální humor proudí ve všech jejich hrách, ať už jsou to Němý Bobeš, Dlouhý, Široký a Krátkozraký, Hospoda na mýtince, Dobytí severního pólu Čechcem Karlem Němcem, Záskok, Švestka, Blaník nebo jejich poslední kus České nebe. Diváky baví přes čtyřicet let také v knihách a filmech o Járovi Cimrmanovi, který se stal neodmyslitelnou součástí české kultury a byl by zřejmě zvítězil v roce 2005 i v rozsáhlé anketě o největšího Čecha, pokud by ho pořadatelé nevyřadili.

Kromě Divadla Járy Cimrmana provozoval Ladislav Smoljak i Studio Láďa, kde předváděl vlastní autorské hry.

Se Svěrákem vytvořili také nezapomenutelné filmové komedie Jáchyme, hoď ho do stroje, Na samotě u lesa nebo Rozpuštěný a vypuštěný. Ladislav Smoljak k tomu zrežíroval i Nejistou sezónu nebo Vrchní, prchni. V mnoha filmech si také zahrál, např. Trhák či Marečku podejte mi pero.

Poprvé se Ladislav Smoljak oženil v roce 1958 se Soňou Doležílkovou, podruhé s Dagmar Čamrovou a potřetí uchvátila jeho srdce Alice Tichá, ani tady ale manželství nevydrželo. Mezi jeho partnerky patřila také herečka a moderátorka Dagmar Patrasová.

Ladislav Smoljak měl čtyři děti – syny Davida a Filipa a dcery Kateřinu a Bětu. Do českého nebe odešel kvůli rakovině v osmasedmdesáti letech.

 

Články o celebritě

Zemřel scenárista Václav Šašek (†89): Podílel se na Koljovi i na Vesničce Zemřel scenárista Václav Šašek (†89): Podílel se na Koljovi i na Vesničce Ve věku 89 let ve čtvrtek v Praze zemřel scenárista a dramaturg Václav Šašek. Podílel se na filmech ... číst článek
Herecká legenda Antonín Hardt slaví 88: 35 let války se Sobotou Herecká legenda Antonín Hardt slaví 88: 35 let války se Sobotou Zahrál si na sto dvacet filmových a televizních rolí. Deset let šéfoval Hudebnímu divadlu Karlín a n... číst článek
Nemám se za co stydět! Patrasová o utajovaném vztahu Nemám se za co stydět! Patrasová o utajovaném vztahu Byl autorem těch vůbec nejúspěšnějších českých komedií, na svém kontě ale mohl mít režisér a scénári... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Krista Allen
Krista Allen
zobrazit profil Vendulka Křížová
Vendulka Křížová
zobrazit profil Petr Čtvrtníček
Petr Čtvrtníček
zobrazit profil Vladimír Čapka
Vladimír Čapka
zobrazit profil Dalibor Buš
Dalibor Buš
zobrazit profil Jitka Molavcová
Jitka Molavcová
zobrazit profil Anastasia Hagen
Anastasia Hagen
zobrazit profil Karina Rchichev
Karina Rchichev