Martin Zahálka

Martin Zahálka

Datum narození: 1. 12. 1958
Místo narození: Praha
Profese: herec a dabér
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Jiří Zahálka ztvárnil desítky rolí na divadelních prknech, zahrál si v řadě filmů a seriálů. Je uznávaným dabérem a jeho hlas zazněl v mnoha rozhlasových inscenacích.

Po střední průmyslové škole strojní a vojně, kde byl promítačem v kině, Martina Zahálku přijali na DAMU, kde pod vedením pedagogů Jany Hlaváčové či Jiřího Klema roku 1984 absolvoval obor herectví. První angažmá získal ve Státním divadle v Brně, odkud po roce a půl odešel do Divadla J. K. Tyla v Plzni (zde hrál mj. v představeních Don Juan, Drahomíra a synové, Vojna a mír, Král Krysa, Kočka na rozpálené střeše, Kdo se bojí Virginie Wolfové).

MARTIN ZAHÁLKA A ÚTOK PSYCHOPATKY

Roku 1992 Martin Zahálka přijal nabídku Jiřiny Jiráskové a stal se členem souboru Divadla na Vinohradech, kde ztvárnil desítky rolí (inscenace Mumraj, Ženitba, Lov na losa, Fidlovačka, Figarova svatba, Višňová sad, Brouk v hlavě, Divadelní komedie, Kupec benátský, Hašlar, Loupežník, Caligula atd.).

Ve filmu měl premiéru u Kachyni

Na stříbrném plátně se Martin Zahálka poprvé objevil roku 1976 v psychologickém dramatu Smrt mouchy režiséra Karla Kachyni, který do něj dále obsadil Janu Pehrovou-Krausovou, Miroslavu Šafránkovou, Libuši Švormovou, Jaroslava Satoranského, Petra Haničince, Petra Kostku či Jiřího Lábuse. Dále hrál např. ve filmech Obsluhoval jsem anglického krále, Kousek nebe, Byl jednou jeden polda, Diskopříběh 2, Divoká srdce nebo Chceš zabít. Roli dostal také v řadě televizních inscenací (mj. Šťastný smolař, Šejdrem, Swingtime, Plichla, Škodná) a seriálů (Četnické humoresky, Hospoda, Ulice, Obchoďák, Vyprávěj, Ordinace v růžové zahradě 2, Expozitura, Kriminálka Anděl, Policie Modra, Labyrint, Rapl či Drazí sousedé).

Martin Zahálka je také vyhledávaných dabérem. Jeho hlas zněl též z rádia, a to v řadě rozhlasových her.

Manželkou Martina Zahálky je od roku 2008 herečka Lucie Juřičková. Mají spolu dva syny.

O MARTINU ZAHÁLKOVI ČTĚTE ZDE

 

Další Herci

zobrazit profil Tomáš Maštalír
Tomáš Maštalír
zobrazit profil Jiří Hrzán
Jiří Hrzán
zobrazit profil Otakar Brousek starší
Otakar Brousek starší
zobrazit profil Miroslav Saic
Miroslav Saic
zobrazit profil Malvína Pachlová
Malvína Pachlová
zobrazit profil Tereza Taliánová
Tereza Taliánová