Jana Hlaváčová

Datum narození: 26. 3. 1938
Datum úmrtí: 13. 1. 2024
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka, pedagožka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Jana Hlaváčová se zařadila mezi nejpopulárnější české herečky. Ceny dostala za celoživotní mistrovství v činohře i v dabingu.

Touhu hrát v Janě Hlaváčové vzbudil otec, který působil v ochotnickém divadle. Po gymnáziu nastoupila na DAMU. Se svým prvním mužem, hercem Jiřím Michným, se přestěhovala do Plzně, kde hrála v Divadle J. K. Tyla. Po jeho smrti nastoupila do Národního divadla v Praze, kde excelovala ve Višňovém sadu, Hamletovi nebo ve Věci Makropulos.

JANA HLAVÁČOVÁ - CO NIKDY NEPŘEKONALA?

Jana Hlaváčová dostala Cenu Thálie

V roce 1990 měl Luděk Munzar, její druhý manžel, neshody s vedením Národního divadla a odešel. Následovala jej i Jana Hlaváčová, která nastoupila do souboru Divadla na Vinohradech. Za roli v Křehké rovnováze získala v roce 1996 divadelní Cenu Thálie.

Mnohokrát se Jana Hlaváčová ukázala i na televizních obrazovkách. Zahrála si spisovatelku Boženu Němcovou ve snímku Veronika nebo manželku hudebního skladatele Leoše Janáčka ve Lvu s bílou hřívou.

Hlaváčová zářila v Básnících i v seriálech

Do paměti diváků se Jana Hlaváčová vpíchla jako injekční stříkačka v roli zdravotní sestry Toničky v komediích Dušana Kleina Jak básníkům chutná život, Konec básníků v Čechách a Jak básníci neztrácejí naději, kde sekundovala herci Pavlu Křížovi.

Na Českého lva byla Jana Hlaváčová nominována za vedlejší roli v tragikomedii Učitel tance (1994). 

Výrazné postavy Jana Hlaváčová ztvárnila také v řadě seriálů. Jmenujme např. Byl jednou jeden dům, Chalupáři, Stříbrná pila, Dnes v jednom domě, Rodáci, Pohádky z lesa, Hraběnky nebo Dokonalý svět. Za svou dlouhou hereckou kariéru dostala nespočet rolí též v televizních filmech. Stala se také vyhledávanou dabérkou.

Práce Hlaváčová nechala kvůli nemoci

Kvůli nemoci a depresím se Jana Hlaváčová z divadla, rozhlasu, dabingu i z DAMU, kde působila jako pedagožka, stáhla. Posléze se k práci opět vrátila, avšak roku 2012 opět onemocněla.

Jana Hlaváčová dostala řadu ocenění, např. v roce 2012 Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře a Cenu Františka Filipovského za ženský herecký výkon v dabingu filmu Séraphine nebo v roce 2015 Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

O JANĚ HLAVÁČOVÉ ČTĚTE ZDE>>

V prvním manželství měla Jana Hlaváčová dceru Terezu a v druhém Barboru Munzarovou, která se vydala ve šlépějích rodičů.

Jana Hlaváčová zemřela 13. ledna 2024. Bylo jí 85 let. 

 

Další Herci

zobrazit profil Jáchym Novotný
Jáchym Novotný
zobrazit profil Amy Schumer
Amy Schumer
zobrazit profil Hana Gregorová
Hana Gregorová
zobrazit profil Jaroslav Weigel
Jaroslav Weigel
zobrazit profil Chris Pratt
Chris Pratt
zobrazit profil Martin Kavan
Martin Kavan
zobrazit profil Josef Čáp
Josef Čáp
zobrazit profil Michał  Żebrowski
Michał Żebrowski