Jan Hrušínský

Datum narození: 9. 6. 1955
Profese: herec, principál, dabér
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jan Hrušínský, syn Rudolfa Hrušínského st., se proslavil filmy Dívka na koštěti či Jak se budí princezny, ale svůj profesní život zasvětil především divadlu.

Na divadelním jevišti stál Jan Hrušínský už ve svých v pěti letech, ostatně podobně jako jeho táta Rudolf Hrušínský starší.

JAN HRUŠÍNSKÝ - CO PROŽIL V KÓMATU

Šplechtovou Hrušínský potkal v Ústí

Poté, co Jan Hrušínský vystudoval konzervatoř, se stal členem souboru Činoherního studia v Ústí nad Labem. Cenilo se především nastudování Tří sester A. P. Čechova. V Ústí nad Labem se seznámil se svou budoucí manželkou Miluší Šplechtovou

V 80. a 90. letech 20. století Jan Hrušínský s Miluší Šplechtovou procházeli různými pražskými divadly. Jan Hrušínský si stihl odskočit do filmů a seriálů. Hrál v Konci starých časů, Četnických humoreskách, Želarech. Z dalších filmů je třeba připomenout dnes již legendární Dívku na koštěti nebo pohádku Jak se budí princeznyObčanský průkaz, Habermannův mlýn a také seriály Tři králové, První republika či Labyrint.

V Hrušínského divadle hrály hvězdy

V roce 2004 Jan Hrušínský založil pražské Divadlo Na Jezerce, o dva roky dříve Divadelní společnost Jana Hrušínského. Od roku 2014 je čestným občanem Prahy 4. 

Vedle svých herecky nedostižných příbuzných stál Jan Hrušínský po boku snad všech českých hvězd. Nechyběl ani na prknech Národního divadla. V jeho Divadle na Jezerce se ukázala řada českých hvězd, např. Jiřina Bohdalová. Spolu si zahráli třeba také ve filmu České televize Každý milión dobrý (2016).

Co pokazilo vztah bratrů Hrušínských?

Založením vlastní divadelní společnosti Jan Hrušínský volně navázal na rodinnou tradici. Zdůraznil přitom, že členové rodiny jsou českými divadelníky nepřetržitě od poloviny 19. století a sahá až k Josefu Kajetánu Tylovi.

O JANU HRUŠÍNSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Velmi známým českým hercem je i Rudolf Hrušínský ml., starší bratr Jana Hrušínského. Jejich vztahy bohužel pokazil spor o majetek. Šlo o to, zda prodat chatu po tátovi, kam s Rudolfem Hrušínským st. jezdívali Josef Kemr a Jan Werich. Na herectví se dal i synovec Jana Hrušínského Rudolf.

S Miluší Šplechtovou má Jan Hrušínský dvě dcery. Herectví se věnuje Kristýna Hrušínská, její domovskou scénou se stalo Divadlo Na Jezerce. Druhá dcera Barbora se ve šlépějích rodičů nevydala.

 

Články o celebritě

Po 45 letech prasklo tajemství Hrušínského: Už to asi mohu prozradit Po 45 letech prasklo tajemství Hrušínského: Už to asi mohu prozradit „Já když ten film vidím, tak se na to nekoukám jako na komedii, pohádku, ale spíš to mám jako deníče... číst článek
8 pohádkových hrdinů tehdy a dnes: Jak se změnil Trávníček, Neckář a Čenský? Jak vzpomínají na natáčení? 8 pohádkových hrdinů tehdy a dnes: Jak se změnil Trávníček, Neckář a Čenský? Jak vzpomínají na natáčení? Udatní princové a jiní odvážní rekové, co s mečem v ruce zachraňují princezny před sežráním drakem, ... číst článek
Proměny pohádkových princů: Do kterého z nich se zub času nelítostně zakousnul? Proměny pohádkových princů: Do kterého z nich se zub času nelítostně zakousnul? Vánoce bez pohádek? Není možná. A pohádky bez udatných princů? Jistě si je dokážeme představit, ale ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Rudolf Hrušínský nejml.
Rudolf Hrušínský nejml.
zobrazit profil Pedro Pascal
Pedro Pascal
zobrazit profil Vojtěch Kotek
Vojtěch Kotek
zobrazit profil Pavla Vojáčková
Pavla Vojáčková
zobrazit profil Vladimír Čech
Vladimír Čech
zobrazit profil Barbara Ronchi
Barbara Ronchi
zobrazit profil František Němec
František Němec
zobrazit profil Petr Štěpánek
Petr Štěpánek