Dermot Crowley

Dermot Crowley

Datum narození: 19. 3. 1947
Místo narození: Cork, Irsko
Výška: 171 cm
Profese: herec, pedagog
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Dermot Crowley se proslavil rolí detektiva v úspěšném seriálu Luther a jeho volném filmovém pokračování z produkce společnosti Netflix Luther: Pád z nebes (Luther: The Fallen Sun).

Na filmovém plátně Dermot Crowley debutoval v roce 1982 v thrilleru Giro City. Od té doby se objevil v řadě filmů. Jmenujme např. fantasy Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho, tragikomedii Ztratili jsme Stalina, sportovní snímek Legenda o slavném návratu, komedii Otec Ted či thriller Irský zázrak.

Jednu z vedlejších postav, lorda Halifaxe, si Dermot Crowley zahrál ve dvanácti Českými lvy oceněném česko-slovenském životopisném dramatu režiséra a scenáristy Julia Ševčíka Masaryk.

Epizodní role Dermot Crowley ztvárnil v mnoha seriálech. Velká herecká příležitost přišla s velmi úspěšným seriálem Luther, kde dostal jednu z klíčových postav, detektiva Martina Schenka. Na seriál volně navázal film Luther: Pád z nebes (Luther: The Fallen Sun) z produkce společnosti Netflix.

Kromě herectví Dermot Crowley také namlouvá audioknihy, účinkuje v rozhlasových inscenacích a vyučoval na několika institucích, včetně Královské akademie dramatických umění a londýnské Central School of Speech and Drama.

Za přínos v oblasti umění a zábavního průmyslu byl Dermotu Crowleymu udělen čestný doktorát na univerzitě v rodném Corku.

V roce 1982 se Dermot Crowley oženil. Jeho manželka Suzanne Crowley je castingová režisérka.

 

Další Herci

zobrazit profil František Švihlík
František Švihlík
zobrazit profil Adrian Jastraban
Adrian Jastraban
zobrazit profil Ivanka Devátá
Ivanka Devátá
zobrazit profil Halle Bailey
Halle Bailey
zobrazit profil Teresa Branna
Teresa Branna
zobrazit profil Michaela Sejnová
Michaela Sejnová
zobrazit profil Réka  Derzsi
Réka Derzsi
zobrazit profil Robin Wright
Robin Wright