Andy Serkis

Andy Serkis

Datum narození: 20. 4. 1964
Místo narození: Ruislip, Velká Británie
Výška: 173 cm
Profese: herec, režisér, producent
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Andy Serkis, držitel ceny BAFTA, se stal jednou z hvězd filmu Luther: Pád z nebes (Luther: The Fallen Sun) z produkce společnosti Netflix, v němž si zahrál psychopatického boháče.

Proslul využíváním optických speciálních efektů CGI (Computer Generated Imagery). Takto Andy Serkis ztvárnil např. Gluma v Pánovi prstenů, Caesara ve Zrození Planety opic nebo King Konga. 

The Saturn Awards, na něž byl opakovaně nominován, Andy Serkis bodoval dvakrát za ztvárnění vedleší role: v roce 2003 za Pána prstenů: Dvě věže a roku 2012 za svůj výkon ve Zrození Planety opic.

V roce 2020 Andy Serkis dostal cenu BAFTA za výjimečný britský přínos filmu.

Předvedl se i v hraných rolích. Andy Serkis se objevil mj. ve sci-fi Dotekový trik nebo v dobrodružném akčním snímku Black Panther. Neminula jej ani seriálová tvorba. Klíčovou postavu ztvárnil ve fantasy minisérii Vánoční koleda.

Jednu z ústředních postav, psychopatického boháče, si Andy Serkis střihl ve filmu Luther: Pád z nebes (Luther: The Fallen Sun) z produkce společnosti Netflix, který volně navazuje na úspěšný seriál Luther.

Kromě hraní, a to i v divadle, se Andy Serkis začal věnovat i řežii. Natočil např. životopisné romantické drama Nádech pro lásku nebo dobrodružný snímek Mauglí: Legenda o džungli, na němž spolupracoval i coby jeho producent.

Je zakladatelem produkční společnosti The Imaginarium Studios, která se specializuje na technologii performance capture. Andy Serkis svůj hlas propůjčil několika postavám ve videohrách a animovaných filmech.

Za přínos uměleckému a zábavnímu průmyslu byl Andy Serkis v roce 2020 jmenován komandérem Řádu britského impéria.

Andy Serkis se v roce 2002 oženil s herečkou Lorraine Ashbourne. Mají spolu dceru a dva syny.

 

Další Herci

zobrazit profil Erdogan Atalay
Erdogan Atalay
zobrazit profil Anife Vyskočilová
Anife Vyskočilová
zobrazit profil Miroslav Donutil
Miroslav Donutil
zobrazit profil Ivanka Devátá
Ivanka Devátá
zobrazit profil Jane Seymour
Jane Seymour
zobrazit profil Karel Ondrka
Karel Ondrka
zobrazit profil Jana Bernášková
Jana Bernášková