Idris Elba

Datum narození: 6. 9. 1972
Místo narození: Londýn, Velká Británie
Výška: 189 cm
Profese: herec, hudebník, DJ, producent
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Idris Elba dostal Zlatý glóbus za hlavní roli v seriálu Luther. Ten se díky svému úspěchu dočkal filmového zpracování s názvem Luther: Pád z nebes (Luther: The Fallen Sun).

Herectví si Idris Elba zkusil již na škole v Canning Town. Ještě při studiích si založil kapelu, která hrála na svatbách. Nějakou dobu se živil jako DJ v nočních klubech a jeden čas i coby dělník v automobilce Ford.

IDRIS ELBA - NEJVÍC SEXY MUŽ?!

Chodil po konkurzech, až v roce 1995 dostal roli v jedné epizodě seriálu Naprosto dokonalé. Průlomový byl pro Idrise Elbu seriál HBO The Wire - Špína Baltimoru, v němž si zahrál jednu z vedlejších postav.

Od té doby se Idris Elba začal objevovat v řadě populárních filmů a televizních pořadů, včetně Thor, Pacific Rim, Luther a Temná věž. Za ztvárnění Johna Luthera byl opakovaně nominován na Zlatý glóbus, který obdržel v roce 2012, a to v kategorii Nejlepší herec v minisérii nebo TV filmu.

Seriál Luther se dočkal i filmového zpracování. Mysteriózní krimi drama společnosti Netflix Luther: Pád z nebes (Luther: The Fallen Sun) zaznamenalo kladný ohlas jak u diváků, tak u kritiky. Idris Elba se podílel i na jeho produkci.

Obchodní hovyjednavače Sama Nelsona Katalog Idris Elba v seriálů Apple TV+ Únos letadla (Hijack), který se začal vysílat koncem června 2023.

Kromě herectví sklízí Idris Elba úspěchy i jako hudebník a DJ. Vydal několik alb a singlů.

Idris Elba byl oceněn i za svou charitativní činnost, včetně podpory různých organizací zaměřených na problémy, jako jsou klimatické změny, vzdělávání a zdravotní péče.

Za zásluhy v oblasti dramatu bylo Idrisu Elbovi uděleno vyznamenání OBE (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire). Zařadil se mezi nejlépe oblékané muže planety, takže se stal i módní ikonou.

O IDRISU ELBOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 2019 se Idris Elba, který má z předchozích svazků dceru a syna, potřetí oženil. Jeho manželka Sabrina Dhowre Elba je kanadská modelka.

 

Další Umělci

zobrazit profil Mirjam Müller Landa
Mirjam Müller Landa
zobrazit profil Ida Saudková
Ida Saudková
zobrazit profil Hanno Brühl
Hanno Brühl
zobrazit profil Libuše Králová
Libuše Králová
zobrazit profil Jiří Srnec
Jiří Srnec
zobrazit profil Jaroslav Róna
Jaroslav Róna
zobrazit profil Roman Pomajbo
Roman Pomajbo