Cynthia Erivo

Cynthia Erivo

Datum narození: 8. 1. 1987
Místo narození: Londýn, Velká Británie
Profese: herečka, zpěvačka, skladatelka

Související celebrity

Životopis

Cynthia Erivo získala v roce 2020 dvě nominace na Oskara a na Zlatý glóbus, a to za hlavní roli v dramatu Harriet a za píseň k tomuto snímku.

Podobně jako řada jiných herců a hereček začínala Cynthia Erivo na divadelních prknech, konkrétně v roce 2013 v Menier Chocolate Factory v Londýně.

Průlom v kariéře Cynthie Erivo přišel v roce 2015, kdy jí byla nabídnuta role Celie v adaptaci hry The Color Purple na Broadwayi, za kterou získala v roce 2016 cenu Tony coby nejlepší muzikálová herečka rok nato cenu Grammy za nejlepší hudební album. Singlů i CD již vydala několik.

Na filmovém plátně Cynthia Erivo debutovala klíčovou postavou v mysteriózním thrilleru Zlý časy v El Royale (2018). Hned za svou druhou hlavní roli, a to v životopisném dramatu Harriet (2019) byla nominována na Oskara a Zlatý glóbus. Na obě ceny měla nakročeno i za píseň k tomuto snímku.

Jednu z ústředních postav, vrchní inspektorku Odette Raine, Cynthia Erivo ztvárnila v krimi dramatu z produkce společnosti Netflix Luther: Pád z nebes (Luther: The Fallen Sun), natočeném jako volné pokračování velmi úspěšného seriálu Luther.

Neminula ji ani seriálová tvorba (Outsider, Génius či Řev). Práci producentky si Cynthia Erivo poprvé vyzkoušela při natáčení dramatu Drift (2023), v něm se postarala i o ztvárnění jedné z hlavních rolí.

Cynthia Erivo se věnuje i humanitární činnosti, spolupracuje mj. s hnutím Black Lives Matter a stala se velvyslankyní charitativní organizace Save the Children, která se zaměřuje na zlepšování života dětí po celém světě.

Partnerem Cynthie Erivo byl herec Dean John-Wilson, s níž se rozešla. Posléze se jejím přítelem stal Mario Martinez, který též působí v umělecké branži.

 

Další Herci

zobrazit profil Nelly Řehořová
Nelly Řehořová
zobrazit profil Monika Timková
Monika Timková
zobrazit profil Nathanael Ruml
Nathanael Ruml
zobrazit profil Kateřina Kaira Hrachovcová
Kateřina Kaira Hrachovcová
zobrazit profil Josef Polášek
Josef Polášek
zobrazit profil Beáta Hrnčiříková
Beáta Hrnčiříková
zobrazit profil Nikol Leitgeb Štíbrová
Nikol Leitgeb Štíbrová