Zdeněk Srstka

Datum narození: 26. 9. 1935
Datum úmrtí: 29. 7. 2019
Místo narození: Praha
Profese: herec, kaskadér, zápasník, vzpěrač, moderátor
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Boxer, zápasník a vzpěrač Zdeněk Srstka byl vyhledávaný kaskadér, kterého režiséři obsazovali do rolí tvrďáků. Na stará kolena se z něj stal zastánce opuštěných psů.

Původně vyučený elektromechanik Zděněk Srstka zdědil po svém otci nejen lásku ke zvířatům, ale i poněkud hmotnější postavu. Proto se také v mládí začal věnovat boxu, od nějž brzy přešel k zápasu ve volném stylu a vzpírání. Dokonce se účastnil i olympiády v Římě v roce 1960, kde ve vzpírání skončil devátý v trojboji (v roce 1957 byl bronzový na ME).

ZDENĚK SRSTKA O PÁDU JANA TŘÍSKY

Později se začal věnovat kaskadérství, díky němuž se dostal do prostředí filmu. Prvním snímkem, v němž se objevil, byl Limonádový Joe. Čeští filmaři byli jeho výkonem nadšeni a Zdeněk Srstka se postupem času začal objevovat v mnoha dalších snímcích, ve kterých mu byly udělovány především záporné postavy.

V 80. letech 20. století si Zdeněk Srstka získal velkou popularitu díky vystupování ve scénkách oblíbeného pořadu Možná přijde i kouzelník s Jiřím Lábusem, Oldřichem Kaiserem, Jiřím Kornem a Jaroslavou Hanušovou.

Proslulost na věky věků Zdeňku Srstkovi zajistila malá rolička v komedii Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka Marečku podejte mi pero. Jeho hláška „Hliník se odstěhoval do Humpolce“ se stala legendární (neexistující Hliník má dokonce v Humpolci pamětní desku a muzeum).

Televizní diváci si Zdeňka Srstku asi nejvíce spojují s pořadem Chcete mě?, ve kterém coby jeho moderátor nabízel spolu s Martou Kubišovou opuštěné psy do opatrovnictví. Dále si zahrál v pokračování oblíbeného seriálu Sanitka 2.

Na sport Zdeněk Srstka nikdy nezanevřel. Ještě v roce 2003, tedy ve svých 69 letech se stal mistrem Evropy v bench pressu ve veteránech. Kaskadéřině se věnoval přes třicet let a šestnáct let trénoval začínající kaskadéry.

O ZDEŇKU SRSTKOVI ČTĚTE ZDE>>

Syn Zdeňka Srstky z prvního manželství Jiří Srstka byl dlouholetým ředitelem Národního divadla.

Zdeněk Srstka zemřel 29. července 2019 po dlouhodobé nemoci. Bylo mu 83 let.

 

Články o celebritě

Iveta Bartošová (†48): ZNECTILI JEJÍ HROB! Iveta Bartošová (†48): ZNECTILI JEJÍ HROB! Tohle už je hodně přes čáru! Na výstavě Českoland mohou návštěvníci vidět upravený náhrobek Ivety Ba... číst článek
Smutné svědectví o umírání Zdeňka Srstky (†83): Prosil o smrt, říká vdova Alena Smutné svědectví o umírání Zdeňka Srstky (†83): Prosil o smrt, říká vdova Alena Když vám navždy odejde ze života nejbližší člověk, je to velká bolest a jediným lékem je čas. Teprve... číst článek
Pivaři oplakávají smrt komika (†72): Zemřela tvář Březňáka! Pivaři oplakávají smrt komika (†72): Zemřela tvář Březňáka! Krátce po svých 72. narozeninách odešel komik a dlouholetý člen opery Severočeského divadla Františe... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Ondřej Rychlý
Ondřej Rychlý
zobrazit profil Sandra Černodrinská
Sandra Černodrinská
zobrazit profil Ilona Svobodová
Ilona Svobodová
zobrazit profil Dagmar Teichmannová
Dagmar Teichmannová
zobrazit profil Richard Autner
Richard Autner
zobrazit profil Berenika Kohoutová
Berenika Kohoutová
zobrazit profil Jana Synková
Jana Synková