Jiřina Bohdalová

Datum narození: 3. 5. 1931
Přezdívka: Bohdalka
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Jiřina Bohdalová byla neoprávněně vedena ve svazcích StB. České lvy dostala za hlavní role ve filmech Nesmrtelná teta a Fany.

Začínala jako učitelka na základní škole v Ostravě. Od dětství ji ale lákalo divadlo (matka byla ochotnice). Filmový debut Jiřina Bohdalová zažila už ve svých šesti letech v němém filmu Pižla a Žižla na cestách, další dětské role brzy následovaly: Zlatý člověk a Madla zpívá Evropě.

JIŘINA BOHDALOVÁ OBĚTÍ PODVODNÍKA

Bohdalová začínala po boku Wericha

Na DAMU přijali budoucí českou hereckou hvězdu Jiřinu Bohdalovou až na třetí pokus. Divadelní kariéru pak začínala po boku Jana Wericha v Divadle ABC a posléze v Městských divadlech pražských. Právě kvůli Janu Werichovi kontaktovala Jiřinu Bohdalovou StB, herečka však informace o Werichovi odmítla předávat. Přesto ji StB od konce 50. let 20. století vedla jako agentku a teprve až roku 2004 soud konstatoval, že byla ve svazcích tajné policie vedena neoprávněně.

Většinu své kariéry (1967 až 2004) prožila Jiřina Bohdalová jako členka pražského Divadla na Vinohradech. Poté přešla do Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského.

Jiřina Bohdalová léta úváděla Televarieté

Zahrála si desítky filmových rolí (k nejznámějším patří trezorový snímek Ucho nebo filmy Dáma na kolejích, Bílá paní, Světáci, Nesmrtelná teta, Fany či Vrásky z lásky, kde se po mnoha letech opět sešla se svým někdejším manželem a častým hereckým partnerem Radoslavem Brzobohatým). Jiřina Bohdalová se objevila i v mnoha seriálech (např. F.L.Věk, Chalupáři, Cirkus Humberto, Četnické humoresky, Pojišťovna štěstí či Ach, ty vraždy!).

S Vladimírem Dvořákem dlouhá léta uváděla zábavný pořad Televarieté. Známé jsou také její televizní pořady o vaření. Jiřina Bohdalová propůjčila svůj charakteristický hlas mnoha večerníčkovým postavám (k nejznámějším patří seriály Pohádky z mechu a kapradí nebo Rákosníček). 

Bohdalová dostala medaili od Zemana

Jiřina Bohdalová byla ještě před Sametovou revolucí jmenována zasloužilou umělkyní, ocenění ale sbírala i po ní. Dvakrát dostala Českého lva za hlavní ženskou roli (filmy Nesmrtelná teta a Fany), desetkrát se stala vítězkou ankety TýTý a v roce 2010 byla v této prestižní soutěži o nejoblíbenější tváře televizní obrazovky uvedena do Dvorany slávy.

Získala i divadelní Cenu Thálie za celoživotní mistrovství a 28. října 2013 jí udělil prezident Miloš Zeman Medaili Za zásluhy. Při té příležitosti se hodně připomínalo, že Jiřina Bohdalová patřila v kampani před prezidentskou volbou 2013 mezi jeho nadšené podporovatele.

O JIŘINĚ BOHDALOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jiřina Bohdalová byla dvakrát vdána. S Břetislavem Stašem má dceru - rovněž známou českou herečku - Simonu Stašovou. Ani její druhé manželství s hercem Radoslavem Brzobohatým nevydrželo, po dvanácti letech se rozvedli. Pak se stal jejím partnerem o 23 let mladší slovenský podnikatel Ľubomír Focko.

 

Další Herci

zobrazit profil Barbora Poláková
Barbora Poláková
zobrazit profil Lukáš Langmajer
Lukáš Langmajer
zobrazit profil Aunjanue Ellis
Aunjanue Ellis
zobrazit profil Katarína Paveleková
Katarína Paveleková
zobrazit profil Vuk Čelebić
Vuk Čelebić
zobrazit profil Julia Roberts
Julia Roberts
zobrazit profil Melissa Rauch
Melissa Rauch