Jiří Plachý

Datum narození: 23. 9. 1946
Datum úmrtí: 20. 1. 2022
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Jiří Plachý, který byl dlouhá léta členem souboru Divadla na Vinohradech a ztvárnil řadu rolí před kamerou, zemřel 20. ledna 2022.

Po gymnáziu absolvoval pražskou DAMU. Již během studií Jiří Plachý hostoval v Národním divadle a v Městských divadlech pražských. První stálé angažmá získal v roce 1967 v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech. Víc než půl století strávil na prknech Divadla na Vinohradech.

O JIŘÍM PLACHÉM ČTĚTE ZDE>>

Diváci si Jiřího Plachého mohou vybavit jako mládence Fanoše ve filmu Všichni dobří rodáci, prince Mariana v pohádce O ševci Matějovi, Alexeje Čepičku v minisérii Gottwald, policejního úředníka v komedii Donšajni či coby žalobce v dramatickém snímku Zločin v Polné.

Jiří Plachý daboval i Jeana Rena

Objevil se také v řadě seriálů. Jiří Plachý hrál např. v seriálech Jana Eyrová, Hříšní lidé města pražského, 30 případů majora Zemana, Okres na severu, Rodáci nebo Ach, ty vraždy!, kde v epizodě Vražda poštovní doručovatelky ztvárnil vraha.

Byl i uznávaný a vyhledávaný dabér. Svůj hlas Jiří Plachý propůjčil desítkám postav. Daboval mj. pana Spocka v seriálu Star Trek, ze slavných herců jmenujme Jeana Rena či Jackieho Chana.

Jiří Plachý pocházel z umělecké rodiny. Byl synem významného českého herce Jiřího Plachého (1899 až 1952) a synovcem herce Vojty Plachého-Tůmy (1903 až 1968).

Herec Jiří Plachý zemřel 20. ledna 2022. Bylo mu 75 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Patrik Děrgel
Patrik Děrgel
zobrazit profil Kateřina Kaira Hrachovcová
Kateřina Kaira Hrachovcová
zobrazit profil Jan Hrušínský
Jan Hrušínský
zobrazit profil Klaudia Dudová
Klaudia Dudová
zobrazit profil Marián Labuda
Marián Labuda
zobrazit profil Marek Holý
Marek Holý
zobrazit profil Martin Sitta
Martin Sitta
zobrazit profil Pavla  Beretová
Pavla Beretová