Jean Reno

Datum narození: 30. 7. 1948
Místo narození: Casablanca, Maroko
Výška: 188 cm
Profese: herec
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Jean Reno se v Česku proslavil zejména jako rytíř v komediální sérii Návštěvníci a vrah Leon ve stejnojmenném thrilleru.

Herec Jean Reno, který je původem Španěl, vlastním jménem Juan Moreno y Herrera Jiménez, se narodil v marocké Casablance andaluzským rodičům. Ze Španělska emigrovali před režimem fašistického diktátora generála Franca. Do Francie se jeho rodina přestěhovala, když mu bylo 12 let.

JEAN RENO A BARTOŠKŮV FESTIVAL VE VARECH

Kariéru Jeana Rena rozjel Luc Besson

Vystudoval herectví na Státní konzervatoři dramatického umění. Od roku 1974 Jean Reno vystupoval na divadelních prknech. Koncem 80. let 20. století se začal objevovat i na filmovém plátně a televizní obrazovce.

Hvězdnou kariéru Jeana Reno nastartoval francouzský filmař, scenárista, režisér, střihač a producent Luc Besson, který jej obsadil do několika svých úspěšných snímků. Jmenujme např. Magickou hlubinu (1988), Brutální Nikitu (1990) či Leona (1994). Krátce nato o charizmatického herce projevili zájem i v Hollywoodu.

Reno byl třikrát nominován na Césara

Zazářil v amerických snímcích jako Francouzský polibek (1995), Mission: Impossible (1996), Ronin (1998), Godzilla (1998). Ve Francii Jean Reno natočil ještě další trháky: sérii Návštěvníci a dva díly Purpurových řek. Za zmínku rozhodně stojí i remak filmu Růžový panter (2006) a Šifra mistra Leonarda (2006).

Jena Reno byl nominován na tři Césary: za Magickou hlubinu (nejlepší herec ve vedlejší roli), za Leona a za Návštěvníky (v obou jako herec v hlavní roli). V roce 2000 dostal Evropskou filmovou cenu za přínos světové kinematografii.

Jean Reno se stal boháčem

O JEANOVI RENO ČTĚTE ZDE>>

V červenci 2006 se Jean Reno oženil s pětatřicetiletou modelkou a herečkou Zofií Borucka. Mají syny Ciela (* 2009) a Deana (*2006). V minulosti byl ženatý již dvakrát, z každého manželství má dva potomky. Se svou první ženou Geneviève dceru Sandru (*1978) a syna Mickaela (*1980) a s druhou manželkou, modelkou Nathalií Dyszkiewicz, syna Toma (*1996) a dceru Serenu (*1998).

Jean Reno je díky své hvězdné kariéře velmi bohatý člověk; vlastní honosná sídla v Paříži, Malajsii a v Los Angeles.

Ani slavným a zámožným se však nevyhýbají vážná onemocnění. Jean Reno byl hospitalizován s infarktem.

 

 

Články o celebritě

Další Osobnosti

zobrazit profil Meryl Streep
Meryl Streep
zobrazit profil Jan Čenský
Jan Čenský
zobrazit profil Václav Král
Václav Král
zobrazit profil Réka  Derzsi
Réka Derzsi
zobrazit profil Jana Prachařová
Jana Prachařová
zobrazit profil Kryštof Bartoš
Kryštof Bartoš
zobrazit profil Pavla Golasowská
Pavla Golasowská
zobrazit profil Denisa Barešová
Denisa Barešová