John Malkovich

Datum narození: 9. 12. 1953
Místo narození: Christopher, Illinois, USA
Profese: herec, režisér, producent, divadelní výtvarník
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Americký herec a režisér John Malkovich, který má za sebou dvě nominace na Oscara, na MFF v Karlových Varech obdržel Křišťálový glóbus za svůj celoživotní přínos oboru kinematografie.

Charizmatický John Malkovich je nejen slavný herec a úspěšný režisér, ale též divadelní výtvarník a producent. Kariéru nastartoval roku 1974, kdy v Chicagu spoluzakládal dnes významné divadlo Steppenwolf Theatre Company, kde hrál, režíroval a pracoval i jako divadelní výtvarník. Od konce 70. let působí také na newyorské Broadwayi, kde jako herec i režisér získal několik významných divadelních cen.

Ve filmu působí od roku 1978. Od té doby jich má na kontě na sedm desítek. První velký úspěch přišel v roce 1984, kdy byl poprvé nominován na Oscara za snímek Místa v srdci. Dva roky nato získal Cenu Emmy jako nejlepší herec ve vedlejší za film Smrt obchodního cestujícího.

V roce 1987 se objevil ve filmu Stevena Spielberga Říše slunce a v adaptaci hry Tennesseeho Williamse The Glass Menagerie. Velký úspěch mu přinesla role zlověstného a citlivého Valmonta ve snímku Nebezpečné známosti (1988), kde se objevil vedle Glenn Close a Michelle Pfeiffer, s níž se během natáčení sblížil, z čehož byla velká aféra.

V roce 1994 byl znovu nominován na Oscara, opět za vedlejší roli, a to za snímek S nasazením života. Verzi sama sebe s prostředním jménem Horatio ztvárnil ve filmu V kůži Johna Malkoviche (1999). Jako režisér debutoval v roce 2002 thrillerem Tanečník seshora; do hlavní role obsadil Javiera Bardema.

Na 44. ročníku Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech John Malkovich, jehož do češtiny dabují Jaromír Meduna a Pavel Šrom, obdržel cenu Křišťálový glóbus za svůj celoživotní přínos oboru kinematografie.

Herec John Malkovich, rodným jménem John Gavin Malkovich, pochází z novinářské rodiny. Jeho otec byl šéfredaktor a publicista ve vědeckém časopisu, matka redaktorkou místních novin. Po předcích je chorvatského, skotského a německého původu. John Malkovich se chtěl stát profesionálním ochráncem přírody, a tak studoval ekologii na Illinois State University. Nicméně nakonec zvítězil zájem o divadlo, které začal nejprve hrát jako ochotník a potom ho i vystudoval.

V roce 1982 se John Malkovich oženil s herečkou Glenne Headly. Jejich manželství skončilo roku 1988, kdy měl herec románek s kolegyní Michelle Pfeiffer. Posléze s oběma ženami skončil a dal se dohromady se studentkou Nicolettou Peyran, již si roku 1989 vzal. John Malkovich má dvě děti - Loewy Malkovich a Amandine Malkovich.

 

Další Herci

zobrazit profil Natalia Portman
Natalia Portman
zobrazit profil Josha Stradowski
Josha Stradowski
zobrazit profil Tomáš Dalecký
Tomáš Dalecký
zobrazit profil Jaroslava Pokorná
Jaroslava Pokorná
zobrazit profil Vladimír Čech
Vladimír Čech
zobrazit profil Otakar Brousek mladší
Otakar Brousek mladší
zobrazit profil Anna Dvořáková
Anna Dvořáková
zobrazit profil Robert  Mikluš
Robert Mikluš