Jiřina Jirásková

Datum narození: 17. 2. 1931
Datum úmrtí: 7. 1. 2013
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Do paměti diváků se vryla rolí afektované Marcely v komedii Světáci. Excelovala i jako zdravotní sestra ve filmu Sestřičky. Jako řídící Hubičková dala rytmus trilogii Zděňka Trošky Slunce, seno… Roli v ní přitom neměla vůbec dostat. Komunisté jí totiž zakázali hrát. Divadelní i filmová diva Jiřina Jirásková byla dva roky vdaná za herce Jiřího Pleskota. Jejím životním partnerem byl po téměř třicet let režisér Zdeněk Podskalský. Rozdělila je až jeho smrt v roce 1993. Jiřina Jirásková odešla o 20 let později.

Z gymnázia přestoupila Jirásková na pražskou konzervatoř. Následovala DAMU a roční angažmá v Klicperově divadle v Hradci Králové. Z něj přestoupila v roce 1951 do Divadla na Vinohradech, jehož uměleckou součástí je dodnes. Svým zastřeným hlasem a dokonalou mimikou tlačila diváky hluboko do židlí. Hrála například v inscenacích Deník Anny Frankové, Sto roků samoty nebo Donaha! Divadlu i deset let ředitelovala. Mezi její herecké kolegyně patří mimo jiné Iva Janžurová nebo Jiřina Bohdalová.

PANÍ HEREČKA JIŘINA JIRÁSKOVÁ

První větší filmovou roli dostala herečka Jiřina Jirásková ve snímku Smyk. Zahrála si i v Hotelu pro cizince, v Já, truchlivý bůh nebo v seriálu Sňatky z rozumu. Světáky režíroval v roce 1969 Zdeněk Podskalský, její pozdější manžel (o životních partenerch Jiřiny Jiráskové čtěte zde). Pak přišli Sověti. Jirásková dostala zákaz hrát ve filmu. Jejím velkým návratem byly až Sestřičky z roku 1983. Z porevolučních filmů byla například nezapomenutelnou po bohu Bohdalové ve snímku Fany. Poslední film, v kterém si zahrála, byl Vrásky z lásky. Zahrála i v seriálech Pojišťovna štěstí nebo Rodinná pouta. Dohromady ztvárnila na sto padesát rolí.

Za svou práci získala mnoho ocenění. V roce 1988 byla Jiřina Jirásková jmenována zasloužilou umělkyní. Získala i divadelní cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohry. Prezident Václav Klaus jí udělil Medaili Za zásluhy o stát. V roce 2008 pak vstoupila do Dvorany slávy v televizní anketě TýTý.

Po smrti Radoslava Brzobohatého Jiráskovou vdova Hana Gregorová nařkla, že ho zlomilo, když mu jako principálka Divadla na Vinohradech nedovolila hrát.

Jiřina Jirásková zemřela 7. 1. 2013 po dlouhé nemoci v 81 letech. Spekulovalo se i o tom, že svůj život ukončila kvůli chatrnému zdraví sama.

 

Další Herci

zobrazit profil Kingsley Ben-Adir
Kingsley Ben-Adir
zobrazit profil Jeanette Rosenbergová
Jeanette Rosenbergová
zobrazit profil Robert Jašków
Robert Jašków
zobrazit profil David Castañeda
David Castañeda
zobrazit profil Alena Mudrová
Alena Mudrová
zobrazit profil Rudolf Jelínek
Rudolf Jelínek
zobrazit profil Kateřina Winterová
Kateřina Winterová