Nina Jiránková

Nina Jiránková

Datum narození: 1. 10. 1927
Datum úmrtí: 4. 10. 2014
Místo narození: Mirošovice
Profese: herečka
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Nina Jiránková zářila na prknech, která znamenají svět. Svou poslední filmovou roli ztvárnila v úctyhodných 85 letech.

Širší veřejnosti je Nina Jiránková známa především rolí staropanenské francouzské turistky v komedii Trhala fialky dynamitem z roku 1992. Na filmovém plátně nicméně debutovala jako mladinká už v polovině 50. let 20. století, kdy dostala poprvé a naposledy velkou dramatickou filmovou roli, a to ve Vlčkově adaptaci baladického románu Jarmily Glazarové Advent zasazeného do drsného prostředí Beskyd.

Nina Jiránková si zhrála ve Vyprávěj

Později si na ni filmaři sice občas vzpomněli, ovšem většinou už šlo o menší role. Objevila se např. v komedii Jak básníkům chutná život, v seriálech Vyprávěj či Dobrodružství kriminalistiky.

Ještě ve vysokém věku byla Nina Jiránková stále činorodá a velmi dobře vypadala - jejím posledním snímkem byl Školní výlet, kde si zahrála v úctyhodných 85 letech společně s Jiřinou Jiráskovou, Stanislavem Zindulkou nebo Petrem Kostkou.

Jiránková pocházela z umělecké rodiny  

Herecká kariéra Niny Jiránkové byla spojena především s divadlem. Stanula na pražských scénách Realistického (dnes Švandova) divadla, Divadla Radka Brzobohatého, Divadla v Řeznické i Národniho divadla. Dlouhých čtyřicet let ale působila v Městských divadlech pražských, tzn. v Rokoku a ABC.

Nina Jiránková pocházela z umělecké rodiny. Její dědeček, profesor na pražské konzervatoři, se vzdělával u Bedřicha Smetany, její bratranec Luboš Pistorius byl zase režisérem v Divadle na Vinohradech.

Za manžela si nicméně Nina Jiránková vybrala doktora práv Ladislava Šíchu, s nímž měla syna Petra.

 

Další Herci

zobrazit profil Veronika Korytářová
Veronika Korytářová
zobrazit profil Alexej Kolva
Alexej Kolva
zobrazit profil Isa Briones
Isa Briones
zobrazit profil Nataša Burger
Nataša Burger
zobrazit profil Šárka Krausová
Šárka Krausová
zobrazit profil Michael K. Williams
Michael K. Williams
zobrazit profil Andrea Daňková
Andrea Daňková
zobrazit profil Jan Hrušínský
Jan Hrušínský