Petr Kostka

Datum narození: 11. 6. 1938
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Herec Petr Kostka, manžel herečky Carmen Mayerové a otec herečky a moderátorky Terezy Kostkové, získal Cenu Thálie 2017 za celoživotní mistrovství v činohře.

Jeho otcem byl herec Jiří Kostka. Po maturitě Petr Kostka složil úspěšně zkoušky na DAMU. Své první role ala ztvárnil už na škole. Studium však nedokončil a v roce 1960 nastoupil do Městských divadel pražských.

PETR KOSTKA A AFRIČANKA SHAMIM

Mezi diváky a odbornými kritiky se Petr Kostka proslavil až rolí studenta ve filmu Vyšší princip (1960). V následujících desetiletích patřil k nejobsazovanějším českým hercům. Mezi jeho nejznámější filmy patří např. Bláznova kronika, Princ a chuďas (se skvělým Romanem Skamene), Což takhle dát si špenát a především legendární sci-fi komedie Jindřicha Poláka Zítra vstanu a opařím se čajem, ve které dostal dvojroli.

Od roku 1974 působil Petr Kostka v Národním divadle, kde hrál v představeních jako Hamlet nebo Vévodkyně valdštejnských vojsk. Po dvaceti sezónách přešel do Divadla na Vinohradech. Za své umění získal roku 2003 divadelní Cenu Thálie pro nejlepšího herce. A v březnu 2018 k ní přibyla Cena Thálie 2017 za celoživostní mistrovství v činohře.

Petr Kostka vynikl i ve sféře dabingu. Jeho hlasem promlouval napřř. David Suchet ve své životní roli Hercula Poirota, ale také miláček (nejen francouzských) žen Gérard Philipe.

O PETRU KOSTKOVI ČTĚTE ZDE>>

První manželství, ze kterého zůstaly Petru Kostkovi dvě dcery, skončilo tragickou autonehodou, při které jeho žena Ingrid zahynula. Ovdovělý herec nakonec našel útěchu v náruči své kolegyně z Městských divadel pražských Carmen Mayerové, se kterou má dceru, dnes slavnou herečku a moderátorku, Terezu Kostkovou.

 

Články o celebritě

Ivan Trojan uvedl v Karlových Varech film Karamazovi: Hlediště plné hvězd! Ivan Trojan uvedl v Karlových Varech film Karamazovi: Hlediště plné hvězd! Herec Ivan Trojan, který v sobotu převezme na slavnostním zakončení Mezinárodního filmového festival... číst článek
Víme, co se děje za zdmi vily! Partner Studenkové šel s pravdou ven Víme, co se děje za zdmi vily! Partner Studenkové šel s pravdou ven „30-tiletý vztah je 30-tiletý vztah, ale nerezignovali jsme na překvapení v podobě dárečků či podobn... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Michal Kern
Michal Kern
zobrazit profil Filip Březina
Filip Březina
zobrazit profil Linda Rybová
Linda Rybová
zobrazit profil Thomasin McKenzie
Thomasin McKenzie
zobrazit profil Bruna Marquezine
Bruna Marquezine
zobrazit profil Rudolf Jelínek
Rudolf Jelínek
zobrazit profil Josh Brolin
Josh Brolin
zobrazit profil Nina Divíšková
Nina Divíšková