Petr Kostka

Datum narození: 11. 6. 1938
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Herec Petr Kostka, manžel herečky Carmen Mayerové a otec herečky a moderátorky Terezy Kostkové, získal Cenu Thálie 2017 za celoživotní mistrovství v činohře.

Jeho otcem byl herec Jiří Kostka. Po maturitě Petr Kostka složil úspěšně zkoušky na DAMU. Své první role ala ztvárnil už na škole. Studium však nedokončil a v roce 1960 nastoupil do Městských divadel pražských.

PETR KOSTKA A AFRIČANKA SHAMIM

Mezi diváky a odbornými kritiky se Petr Kostka proslavil až rolí studenta ve filmu Vyšší princip (1960). V následujících desetiletích patřil k nejobsazovanějším českým hercům. Mezi jeho nejznámější filmy patří např. Bláznova kronika, Princ a chuďas (se skvělým Romanem Skamene), Což takhle dát si špenát a především legendární sci-fi komedie Jindřicha Poláka Zítra vstanu a opařím se čajem, ve které dostal dvojroli.

Od roku 1974 působil Petr Kostka v Národním divadle, kde hrál v představeních jako Hamlet nebo Vévodkyně valdštejnských vojsk. Po dvaceti sezónách přešel do Divadla na Vinohradech. Za své umění získal roku 2003 divadelní Cenu Thálie pro nejlepšího herce. A v březnu 2018 k ní přibyla Cena Thálie 2017 za celoživostní mistrovství v činohře.

Petr Kostka vynikl i ve sféře dabingu. Jeho hlasem promlouval napřř. David Suchet ve své životní roli Hercula Poirota, ale také miláček (nejen francouzských) žen Gérard Philipe.

O PETRU KOSTKOVI ČTĚTE ZDE>>

První manželství, ze kterého zůstaly Petru Kostkovi dvě dcery, skončilo tragickou autonehodou, při které jeho žena Ingrid zahynula. Ovdovělý herec nakonec našel útěchu v náruči své kolegyně z Městských divadel pražských Carmen Mayerové, se kterou má dceru, dnes slavnou herečku a moderátorku, Terezu Kostkovou.

 

Články o celebritě

Kristýna Ryška ze Zlaté labutě práskla na Mikluše: Sprosté nadávky kolegům! Kristýna Ryška ze Zlaté labutě práskla na Mikluše: Sprosté nadávky kolegům! Na obrazovkách televize Nova odstartovala třetí a zároveň závěrečná řada seriálu Zlatá labuť. Štáb j... číst článek
Petr Kostka o recitování na pohřbu Hlaváčové (†85): Nejhorší role, kterou jsem dostal... Petr Kostka o recitování na pohřbu Hlaváčové (†85): Nejhorší role, kterou jsem dostal... Jsou zvyklí hrát, i když jim právě zemře blízký člověk. Přesto na posledním rozloučení s Janou Hlavá... číst článek
Carmen Mayerová a Tereza Kostková: Jaká matka, taková dcera! Carmen Mayerová a Tereza Kostková: Jaká matka, taková dcera! Jako vejce vejci si jsou podobné herečky Tereza Kostková (47) a Carmen Mayerová (79). Přestože to ob... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Martin Písařík
Martin Písařík
zobrazit profil Simona Stašová
Simona Stašová
zobrazit profil Luděk Munzar
Luděk Munzar
zobrazit profil Aneta (Anie Darling)
Aneta (Anie Darling)
zobrazit profil Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
zobrazit profil Jan Kolařík
Jan Kolařík