Stanislav Zindulka

Datum narození: 5. 5. 1932
Datum úmrtí: 14. 3. 2019
Místo narození: Jilemnice
Profese: herec
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Herec Stanislav Zindulka na divadelních prknech prvně stanul v pěti letech a okamžitě si toto řemeslo zamiloval. Stal se „velkým hercem malých rolí". Byl držitelem Českého lva.

K divadlu Stanislava Zindulku přivedli rodiče, kteří hráli ochotnické divadlo. Po absolvování pražské DAMU hrál 12 let v královéhradeckém divadle a poté 22 v Divadle bratří Mrštíků. Kromě hraní se věnoval i pedagogické činnosti, a to na konzervatoři v Brně. Tuto práci musel opustit v roce 1975 kvůli špatnému kádrovému profilu. Díky němu nemohl vystupovat v pražských divadlech. V Praze mohl začít působit až po Sametové revoluci 1989. Zvolil si Městská divadla pražská a Činoherní klub.

STANISLAV ZINDULKA - HÁDKY V RODINĚ LEGENDY

Na televizní obrazovce se Stanislav Zindulka poprvé objevil v roce 1968 v nedělním pořadu Chvilka poezie, kde se střídal s tehdejšími hereckými hvězdami, jako byli Jiřina Švorcová, Taťjana Medvecká, Jaroslav Moučka, Miroslav Moravec, Jan Teplý st., Václav Postránecký, Vladimír Ráž, Jiří KrampolOtakar Brousek st. V TV jej diváci mohli sledovat v desítkách drobných rolí, ať v pohádkách (Kouzelný měšec, Anděl Páně, Dědo, čaruj), tak v seriálech (Vlak dětství a naděje, Bylo nás pět, Kouzelná školka, Dobrodružství kriminalistiky, Hříchy pátera Knoxe, Arabela…)

Před filmovou kamerou poprvé stanul při natáčení komedie Ivo Tomana Váhavý střelec (1956), kde si zahrál po boku Jana Třísky a Jaroslava Marvana. Objevil se v známých snímcích, jako jsou Hanele, Báječná léta pod psa, Konec básníků v Čechách, Učitel Tance, Pasáž, Stůj, nebo se netrefím či Hořící keř).

Stanislav Zindulka většinou ztvárňoval jen vedlejší a epizodní role, takže není divu, že se o něm říkalo, že byl „velkým hercem malých rolí“. Jednou z mála výjimek se stala drama Viktora Polesného Jasnovidka (1997), kde dostal roli hlavní. Ve filmu s ním hráli: Jan Vlasák, Oldřich Navrátil, Zlata Adamovská.

Českého lva Stanislav Zindulka získal v roce 2001 za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, a to za ztvárnění Edy v Babím létě (hlavní postavy si zahráli Vlastimil Brodský a Stella Zázvorková). Roku 2016 dostal Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Stanislav Zindulka se oženil roku 1959. S manželkou Milenou měl dva syny - Jakuba Zindulku, který se svou manželkou Kateřinou působí také jako herci, a matematika Ondřeje Zindulku.

VŠE O STANISLAVU ZINDULKOVI NAJDETE ZDE

Herec Stanislav Zindulka zemřel 14. března 2019. Bylo mu 86 let.

 

Články o celebritě

Četnické humoresky. Praha je točit nechtěla, legendu vytěžilo Brno. Töpfer musel do hlavní role zhubnout Četnické humoresky. Praha je točit nechtěla, legendu vytěžilo Brno. Töpfer musel do hlavní role zhubnout Tomáš Töpfer musel pro svou hlavní roli Karla Arazíma zhubnout, pro Ivana Trojana byly Četnické humo... číst článek
Petr Nárožný (84) naposledy na jevišti: Končí s divadlem! Po téměř půl století Petr Nárožný (84) naposledy na jevišti: Končí s divadlem! Po téměř půl století Ukápla slza jemu, kolegům i divákům. Petr Nárožný (84) ve středu naposledy vstoupil na jeviště Činoh... číst článek
Zemřel Josef Abrhám (†82): První slova zdrceného syna! Zemřel Josef Abrhám (†82): První slova zdrceného syna! Zemřel Josef Abrhám, bylo mu 82 let. Jeden z nejpopulárnějších českých herců trávil podzim života v ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Kristýna Leichtová
Kristýna Leichtová
zobrazit profil Kristin Davis
Kristin Davis
zobrazit profil Jiří Böhm
Jiří Böhm
zobrazit profil Tereza Vítů
Tereza Vítů
zobrazit profil Ashley Park
Ashley Park
zobrazit profil Marilyn  Monroe
Marilyn Monroe
zobrazit profil Flora Thiemann
Flora Thiemann