Helena Kružíková

Helena Kružíková

Datum narození: 17. 11. 1928
Místo narození: Třebíč
Profese: herečka, dabérka, pedagožka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Herečka Helena Kružíková patřila k oporám Národního divadla Brno. Věnovala se i filmu a dabingu. Za celoživotní mistrovství ve svých oborech obdržela i cenu Thálie a cenu Františka Filipovského.

Dva roky Helena Kružíková studovala na brněnské konzervatoři. V roce 1948 celý tehdejší studijní ročník přešel na nově zřízenou JAMU, kterou roku 1950 ukončila jako jedna z jejích prvních absolventek.

Takřka 40 let strávila v Národním divadle Brno

Hned po studiu Helena Kružíková získala angažmá v Městském oblastním divadle Český Těšín. Roku 1951 se stala součástí činoherního souboru Státního divadla v Brně (dnes Národní divadlo Brno), kde ztvárnila řadu výrazných postav a patřila k jeho předním členům. Naposledy zde hrála v roce 1990.

Na filmovém plátně Helena Kružíková debutovala roku 1953 v drobných dívčích rolích v budovatelských filmech Olověný chléb a Přicházejí z tmy.

V dalších desetiletích Helena Kružíková dostala několik rolí matek, a to ve snímcích Vysoká zeď, První den mého syna, Čtyři sváteční dny nebo Náš dědek Josef. Druhou sudičku si zahrála v televizní pohádce Třetí sudička. Svou poslední roli ztvárnila v dramatu Tchyně a uzený (2011).

Spolupracovala s krajskými studii Československého rozhlasu, a to jako herečka, recitátorka a moderátorka. Helena Kružíková byla též úspěšnou dabérkou.

V letech 1974 až 1991 Helena Kružíková vyučovala herectví na hudebně dramatickém oddělení Konzervatoře Brno.

V roce 1998 byla Heleně Kružíkové udělena Cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra obdržela v říjnu 2019.

 

Další Herci

zobrazit profil Michaela Badinková
Michaela Badinková
zobrazit profil Jiří Lábus
Jiří Lábus
zobrazit profil Ha Thanh Nguyen Špetlíková
Ha Thanh Nguyen Špetlíková
zobrazit profil Hanns Zischler
Hanns Zischler
zobrazit profil Becki Newton
Becki Newton
zobrazit profil Gaia Girace
Gaia Girace
zobrazit profil Lenka Zahradnická
Lenka Zahradnická