Květa Fialová

Datum narození: 1. 9. 1929
Datum úmrtí: 26. 9. 2017
Místo narození: Vel'ké Dravce
Profese: herečka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Květa Fialová byla sex symbolem své doby, byť se herečce sex protivil. Proslula především rolemi osudových žen.

Oblíbená filmová a divadelní herečka Květa Fialová se narodila v dnešní SR. Její matka byla sochařka a výtvarnice Květoslava Fialová, otec český legionář Vlastimil Fiala. Na Slovensku žili do roku 1938, kdy byli přinucení slovenskými nacionalisty odejít do Čech. Jejich novým domovem se stal Žďár u Police nad Metují a později Borohrádek.

KVĚTA FIALOVÁ - ROZHOVOR NEJEN O ALZHEIMEROVI

Traumatické vzpomínky na konec války

Na 2. světovou válku měla Květa Fialová traumatizující vzpomínky - společně s matkou byla v šestnácti letech znásilněna sovětskými vojáky, proto také na muže zanevřela. Po válce vystudovala JAMU v Brně, kterou ukončila v roce 1950. Ještě za studií si zahrála ve snímku Velká příležitost.

V té době už působila v divadle v Českém Těšíně, Opavě, Kolíně, Českých Budějovicích, ale i na Slovensku v Martině. V roce 1958 dostala angažmá v pražském Divadle ABC, které řídil Jan Werich. Působila zde i po sloučení s Městskými divadly pražskými v letech 1963 až 1990.

Objevila se v řadě slavných filmů

Na filmovém plátně se objevovala už ve 40. letech 20. století a zahrála si řadu postav. Působila i v televizních seriálech a inscenacích. Objevila se např. v dramatech Smrt si říká Engelschen (s Janem Kačerem) nebo Ostře sledované vlaky (kde zasvěcovala do tajů sexu Václava Neckáře). Květa Fialová byla ideální představitelkou osudových žen a stala se sex symbolem, byť se nikdy netajila tím, že sex nesnáší (stejně jako politiku a kolektivní sporty).

Její životní rolí se stala postava barové zpěvačky v komedii Limonádový Joe aneb Koňská opera, kde se objevila po boku Miloše Kopeckého a Karla Fialy, jemuž tehdy propůjčil hlas Karel Gott. Podobné role si zopakovala i ve filmech Fantom Morrisvillu, Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, Partie krásného dragouna (tam zase sváděla Josefa Abrháma) nebo Adéla ještě nevečeřela.

V 60. letech 20. století se také často objevovala v televizi, a to mj. v inscenaci Vajíčko, Charlieho teta nebo v seriálu Hříšní lidé města pražského. Květa Fialová v pozdějších letech hrála hlavně postavy komicky výstředních starších dam, ve kterých našla svou parketu, jako jsou např. Tři Alberti a slečny Matylda, Záhadná paní Savageová či Tři dámy s pistolí.

Za výkony v divadle získala Cenu Thalie

I v důchodovém věku zůstala Květa Fialová oblíbenou a často obsazovanou herečkou. Dostávala většinou komediální divadelní role, např. ve hrách Jezinky a bezinky nebo Harold a Maude, za niž roku 2010 získala Cenu Thálie. Z posledních filmů uveďme komedii Účastníci zájezdu. 

O KVĚTĚ FIALOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Do vysokého věku si Květa Fialová udržela vitalitu, vtip a nadhled, což se ukázalo třeba při sporu s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, jehož označila z homosexuála.

Z prvního manželství utekla

V soukromém životě se Květa Fialová poprvé provdala ve svých 21 letech. Vzhledem k jejímu svéráznému vztahu k mužům, které označuje za zvoraný poddruh, ji manželství tak vyděsilo, že od muže utekla. Jejím druhým chotěm se stal režisér Pavel Háša, kterého poznala v roce 1957. Pět let nato se jim narodila dcera Zuzana. Jejich manželství bylo šťastné a vydrželo jim až do jeho smrti v roce 2009.

Květa Fialová zemřela 26. září 2017. Bylo jí 88 let. Před koncem života ji trápily vážné zdravotní problémy.

 

Další Herci

zobrazit profil Anson Mount
Anson Mount
zobrazit profil Karina Rchichev
Karina Rchichev
zobrazit profil Marek Adamczyk
Marek Adamczyk
zobrazit profil Lucie Šteflová
Lucie Šteflová
zobrazit profil Soňa Valentová
Soňa Valentová
zobrazit profil Anna Polívková
Anna Polívková
zobrazit profil Martin Finger
Martin Finger
zobrazit profil Bobby Cannavale
Bobby Cannavale