Karel Fiala

Datum narození: 3. 8. 1925
Datum úmrtí: 3. 10. 2020
Přezdívka: Limonádový Joe
Místo narození: Ostrava-Hrušov
Profese: herec, pěvec
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Herec Karel Fiala, který se proslavil zejména jako Limonádový Joe, se v roce 2013 stal držitelem Ceny Thálie za celoživotní přínos v oboru muzikál.

Filmový herec, operní, operetní a muzikálový pěvec, tenorista, vyučený kominík Karel Fiala, který byl od roku 1956 pilířem Hudebního divadla v Karlíně, studoval zpěv na konzervatoři a na pražské AMU. Předtím, než dostal angažmá v Karlíně, působil jako elév v souboru Národního divadla. V roce 2013 dostal Thálii za celoživotní práci v muzikálu.

KAREL FIALA - KOLALOKA MU NEJELA

Poprvé se Karel Fiala na filmovém plátně objevil ve snímku Dalibor (1956). Pak dostal roli v pohádce Martina Friče Dařbuján a Pandrhola (s Jiřím Sovákem a Rudolfem Hrušinským) a ve válečném dramatu Reportáž psaná na oprátce natočeném podle knihy komunisty Fučíka. Ve snímku si zahráli Ilja Racek, Libuše Švormová, Zdeněk Štěpánek, Ota Sklenčka, Rudolf Hrušínský, Ilja Prachař, Jiřina Švorcová či Luděk Munzar.

Svou nejslavnější hlavní roli - sličného kovboje v bělostném oděvu se sklenicí Kolalokovy limonády- dostal od Oldřicha Lipského v jeho muzikálové parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Joa si ale jen zahrál, zpíval ho Karel Gott. Kromě Karla Fialy se v tomto filmu, který se stal jednou z nejslavnějších českých komedií vůbec, předvedli Miloš Kopecký, Květa Fialová, Olga Schoberová<span style="color: #000000;"><span style="background-color: #ffffff;">, </span></span>Waldemar MatuškaVladimír Menšík či Juraj Herz.

S Václavem Neckářem a Helenou Vondráčkovou si Karel Fiala zazpíval v Šíleně smutné princezně (1968). Po vpádu ruských vojsk do Československa Karel Fiala vystoupil z komunistické strany, čímž se jeho slibně nastartovaná kariéra stopla a tak se vrátil k menším rolím. Krátce před Sametovou revolucí jej Tomáš Vorel st. obsadil do svého veleúspěšného povídkového filmu Pražská 5.

O KARLU FIALOVI ČTĚTE ZDE>>

Karel Fiala byl ženatý třikrát. Jan Fiala je jediný ze čtyř „Limonádových“ synů, který šel v otcových šlépějích a stal se muzikálovým hercem. Jeho dcera Anna Fialová je také herečka.

Herec Karel Fiala zemřel 3. října 2020. Bylo mu 95 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Ashton Kutcher
Ashton Kutcher
zobrazit profil Radoslav Brzobohatý
Radoslav Brzobohatý
zobrazit profil Jiří Langmajer
Jiří Langmajer
zobrazit profil Pavla  Beretová
Pavla Beretová
zobrazit profil Gugu Mbatha-Raw
Gugu Mbatha-Raw
zobrazit profil Michael Nyqvist
Michael Nyqvist
zobrazit profil Aťka Janoušková
Aťka Janoušková