Naďa Konvalinková

Datum narození: 18. 4. 1951
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Naďa Konvalinková je populární česká herečka známá především rolemi ve filmech Honza málem králem, Adéla ještě nevečeřela nebo Šmankote, babičko, čaruj!

Naďa Konvalinková dnes překypuje optimismem, ale neměla šťastné dětství. Ve svých deseti letech prožila nejhorší rok života. Kvůli bouřlivému rozvodu rodičů skončila v dětském domově. Od tamní šikany ji i její sestru vysvobodila až babička. Po pražské DAMU, kde v ročníku studovala spolu s Borisem Rösnerem, Evou Jakoubkovou a Lornou Vančurovou, nastoupila do Divadla J. K. Tyla v Plzni. Získala roli Markéty ze hry Urfaust nebo Ofélie z Hamleta.

ŽIVOT S OLDOU KAISREM

Naďa Konvalinková se poté vrátila do své rodné Prahy. Tamní tvůrci ji nalákali na postavu Mimi v Loupežníkovi. V metropoli už zůstala. Velké oči a herecký um ukázala v inscenacích Dámská jízda, Lesní panna nebo Mladý muž a bílá velryba. Přelomovou rolí byla Hilda ve Staviteli Solnessovi.

Naďa Konvalinková ukázala svůj um i v televizi a filmu. Vedle Jiřího Korna si zahrála v pohádce Honza málem králem. Nezapomenutelná byla ve snímku Adéla ještě nevečeřela. Následovala Nesmrtelná teta, Kouzelná měšec, Líbáš jako bůh nebo film dle námětu Simony Monyové režírovaný Filipem Renčem Sebemilenec. Hrála i v seriálech jako Vyprávěj, Cukrárna nebo Doktoři z Počátků. Pro děti uváděla Kuřátka. V rozhlase měla pořad Pochoutky. Objevila se také v pořadu o hubnutí Jste to, co jíte.

Naďa Konvalinková je patronkou nadačního fondu Rozum a cit. S herečkou Květou Fialovou tvoří nerozlučnou dvojku. V divadle Rokoko ji oslovil herec a komik Oldřich Kaiser. Vzali se v roce 1980. O 25 let později se manželství rozpadlo, jejich přátelství nikoliv. Mají spolu dceru Karolínu, která po otci zdělila náklonnost k alkoholu a dokonce skončila v blázinci.

 

Další Herci

zobrazit profil Jiří Dvořák
Jiří Dvořák
zobrazit profil Pamela  Anderson
Pamela Anderson
zobrazit profil Bohumil Klepl
Bohumil Klepl
zobrazit profil Pavel Liška
Pavel Liška
zobrazit profil Rudolf Hrušínský nejml.
Rudolf Hrušínský nejml.
zobrazit profil Adrien Brody
Adrien Brody
zobrazit profil Berenika Kohoutová
Berenika Kohoutová
zobrazit profil Jana Kolesárová
Jana Kolesárová