Vladimír Brabec

Datum narození: 15. 5. 1934
Datum úmrtí: 1. 9. 2017
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Vladimíra Brabce proslavila hlavní role v seriálu 30 případů majora Zemana. Oceněn byl za komunistického vyšetřovatele i za dabing.

Umění si Vladimír Brabec zamiloval už v mládí. Zpíval v Kühnově dětském sboru a od dvanácti let hrál v Divadle Akropolis. Po studiích pražské DAMU vystoupil na prkna divadla v Mostě a divadla D 34. Od roku 1959 účinkoval na scéně divadla Národního, kde setrval s malou přestávkou až do roku 1993.

VLADIMÍR BRABEC ŽIL S MANŽELKOU VÍC NEŽ 60 LET

Vladimír Brabec si zahrál i v Ulici

Vladimír Brabec se předvedl v klasických dramatech Romeo a Julie, Cyrano z Bergeracu, v Máji i Krysařovi. Hudební divadla Karlín a Broadway mu nabídla role v muzikálech Kleopatra, Tři mušketýři či Rebelové.

Do filmu Vladimír Brabec vstoupil komedií Svatby pana Voka, dále následoval životopisný snímek Tajemství velkého vypravěče a po Sametové revoluci 1989 mj. pohádka Z pekla štěstí nebo drama Anglické jahody. Objevil se krom toho v seriálech My všichni školou povinní, Dobrodružství kriminalistiky nebo v nekonečné Ulici.

Za Zemana Brabec dostal Zlatý květ

Život Vladimíru Brabcovi změnil normalizační seriál 30 případů majora Zemana, natáčený v letech 1974 až 1979 a prošpikovaný komunistickou propagandou. Hráli v něm sice téměř všichni tehdy známí herci (někteří i více rolí), Vladimír Brabec ale měl tu smůlu, že ztvárnil hlavní postavu, vyšetřovatele Jana Zemana a stal se tak tváří i symbolem seriálu. Za roli získal ocenění Zlatý květ. 

Výrazné uplatnění Vladimír Brabec našel i v rozhlase a dabingu. Svůj hlas propůjčil hollywoodským hercům Seanu Connerymu nebo Anthonymu Hopkinsovi. Dvakrát získal za dabing Cenu Františka Filipovského. Roku 1980 dostal titul zasloužilý umělec. Za celoživotní uměleckou činnost obdržel i Cenu Senior Prix.

O VLADIMÍRU BRABCOVI ČTĚTE ZDE>>

Brabec měl problémy se srdcem

V roce 1955 se za Vladimíra Brabce provdala opěrní pěvkyně Naďa Brabcová. Jejich syn Pavel se stal režisérem, dcera Helena herečkou.

V posledních letech života Vladimír Brabec bojoval se zdravím. Měl problémy především se srdcem. Po dvou infarktech se práci věnoval již čím dál tím méně. Manželka legendárního majora Zemana opustila v červnu 2016. Po její smrti se Vladimír Brabec zhroutil.

Herec a dabér Vladimír Brabec zemřel 1. září 2017 ve věku 83 let.

 

Články o celebritě

Zdrcená Freimanová: PŘIŠLA NAJEDNOU O MÁMU I TCHYNI Zdrcená Freimanová: PŘIŠLA NAJEDNOU O MÁMU I TCHYNI Velmi krušné období prožívá hvězda seriálů ZOO a reprízovaného Vyprávěj Veronika Freimanová (67). Ze... číst článek
Hvězda Harryho Pottera zesnula: Leslie Phillips (†98) propůjčil hlas jednomu důležitému předmětu! Hvězda Harryho Pottera zesnula: Leslie Phillips (†98) propůjčil hlas jednomu důležitému předmětu! Britský herec Leslie Phillips je tuzemskému divákovi nejvíce známý asi jako hlas Moudrého klobouku z... číst článek
Divnoples smyslných masek: Řádili Samková, zeť Holubové Paprčiak i vnučka »majora Zemana«! Divnoples smyslných masek: Řádili Samková, zeť Holubové Paprčiak i vnučka »majora Zemana«! Po dlouhé covidové pandemii, kdy byly omezeny všechny možné i nemožné společenské akce, se konal v p... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Barbora Poláková
Barbora Poláková
zobrazit profil Lukáš Langmajer
Lukáš Langmajer
zobrazit profil Aunjanue Ellis
Aunjanue Ellis
zobrazit profil Katarína Paveleková
Katarína Paveleková
zobrazit profil Vuk Čelebić
Vuk Čelebić
zobrazit profil Julia Roberts
Julia Roberts
zobrazit profil Melissa Rauch
Melissa Rauch