Svatopluk Matyáš

Datum narození: 18. 10. 1929
Datum úmrtí: 10. 7. 2020
Místo narození: Radslavice
Profese: herec
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Herec Svatopluk Matyáš vystřídal několik oblastních divadel. Na televizní obrazovce jej diváci mohli vidět v řadě inscenací a seriálů, mj. v Třiceti případech majora Zemana.

Po maturitě na obchodní akademii v Praze vystudoval obor herectví na pražské AMU. Poté Svatopluk Matyáš hrál v divadle v Hořovicích, v Hradci Králové, Ostravě a v Olomouci. V roce 1990 odešel do důchodu.

STATOPLUK MATYÁŠ SÁM OPRAVIL VENKOVSKÉ SÍDLO

Před kamerou se Svatopluk Matyáš poprvé objevil roku 1956, kdy ztvárnil menší role hned ve třech snímcích: poručíka v komedii Váhavý střelec, závodníka v životopisném příběhu Synové hor a dělníka a pilota v dramatu Nevěra.

Větší hereckou příležitost Svatopluk Matyáš poprvé dostal v německo-českém dramatu Ročník 21 (1958), kde si zahrál jednoho z mladých mužů, kteří byli v rámci takzvaného totálního nasazení odesláni do Německa na nucenou práci při odklízení trosek.

Na televizní obrazovce i na filmovém plátně Svatopluk Matyáš zpodobnil řadu postav. Příslušníka VB si zahrál v krimi Hra bez pravidel, právníka v detektivce Mlčení mužů, čeledína v seriálu Kamenný řád, úředníka v dramatické sérii Černá země či kancléře v pohádce Jezerní královna.

Milovníci seriálů mohli Svatopluka Matyáše vidět mj. v Třiceti případech majora Zemana, ve Velkém sedle, v Případech detektivní kanceláře Ostrozrak, v Přátelích Zeleného údolí, v komediální sérii Václava Vorlíčka On je žena!, v Ulici nebo ve Stopách života, kde ztvárnil jednu ze svých posledních rolí.

O SVATOPLUKU MATYÁŠOVI ČTĚTE ZDE>>

Svatopluk Matyáš se roku 1958 oženil s Věrou Benšovou, s níž měl dceru.

Herec Svatopluk Matyáš zemřel 10. července 2020. Bylo mu 90 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Vladimír Kratina
Vladimír Kratina
zobrazit profil Tomáš Holý
Tomáš Holý
zobrazit profil Ivana Uhlířová
Ivana Uhlířová
zobrazit profil Kamila Magálová
Kamila Magálová
zobrazit profil Sabina Remundová
Sabina Remundová
zobrazit profil Martina Menšíková
Martina Menšíková
zobrazit profil Nina Divíšková
Nina Divíšková
zobrazit profil Martin Písařík
Martin Písařík