Luděk Munzar

Datum narození: 20. 3. 1933
Datum úmrtí: 26. 1. 2019
Místo narození: Nová Včelnice
Profese: herec, dabér, hlasatel
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Luděk Munzar měl být původně válečným letcem. Ale místo toho se z něj stal uznávaný divadelník, který vytvořil pár s herečkou Janou Hlaváčovou, s níž proslul v pořadu S vůní šminek a benzínu a též v Národním divadle.

Technika ho bavila od mládí. Luděk Munzar vystudoval vyšší hospodářskou školu. Během angažmá v hereckém souboru Mladá scéna přehodnotil své cíle. K oblakům se mohl přiblížit i skrze divadlo. Po pražské DAMU se vydal na mladoboleslavskou scénu. Poté se mu zalíbilo na prknech Národního divadla. Vznášel se po nich přes třicet let.

LUDĚK MUNZAR A PODKANI V DOMĚ: NÁJMNÍCI V ŠOKU

Ztvárnil Merkucia v Shakespearově dramatu Romea a Julie nebo Švandu ve Strakonickém dudákovi od Josefa Kajetána Tyla. Následova Racek, Srpnová neděle nebo Naši furianti. Několik her také Luděk Munzar sám režíroval. Z Národního divadla odešel v roce 1990 kvůli neshodám s vedením.

S televizí Luděk Munzar spolupracoval už v jejích začátcích jako hlasatel. První větší roli získal do sportovní komedie Dědek automobil. Záporné postavy předvedl ve snímcích Pochodně, Nahá pastýřka i Čas pracuje pro vraha. Skladatele Leoše Janáčka rozezvučel ve filmu Lev s bílou hřívou. Hlavní roli měl v seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře. Objevil se také jako průvodce v naučných relacích.

Krom toho napsal knihy …když jsem to slíbil a S vůní vánku po heřmánku. V televizi propůjčil hlas i americkému lamači srdcí Paulu Newmanovi nebo malému Krabatovi v hororové pohádce Čarodějův učeň. Za mistrovství v dabingu získal na přelomu tisíciletí Cenu Františka Filipovského. Předtím byl titulován zasloužilým umělcem. Divadelní Cenu Thálie si odnesl v roce 2011.

Kromě letadel, jež zůstala jen jeho zálibou, nikoli však povoláním, jak se původně předpokládalo, Luděk Munzar našel zalíbení v autech, se kterými se snažil nějakou dobu podnikat.

O LUĎKU MUNZAROVI ČTĚTE ZDE>>

Se svou první ženou, loutkoherečkou Naděždou Munzarovou, měl Luděk Munzar dceru Johanu. Druhá manželka Jana Hlaváčová ho poznala v divadle. Účinkoval s ní nejen v Národním divadle, ale též v pořadu S vůní šminek a benzínu. Jejich dcera Barbora Munzarová se vydala v hereckých šlépějích svých rodičů. S hercem Jiřím Dvořákem jim pořídila vnučku Annu.

Herec Luděk Munzar zemřel 26. ledna 2019. Bylo mu 85 let.

 

Články o celebritě

Herečka Jana Hlaváčová (†85): Tajemné nahrávky před smrtí! Herečka Jana Hlaváčová (†85): Tajemné nahrávky před smrtí! Minimálně od roku 2015 se neukázala na žádné veřejné akci. Jana Hlaváčová (†85) statečně bojovala se... číst článek
Dcera Dvořáka a Munzarové Anička: Ukázala dědictví po babičce Hlaváčové (†85)! Dcera Dvořáka a Munzarové Anička: Ukázala dědictví po babičce Hlaváčové (†85)! Nedávno ztratila babičku Janu Hlaváčovou (†85), přesto v sobě Anna Dvořáková (22) našla sílu užívat ... číst článek
Jana Hlaváčová (†85): TAJEMNÉ NAHRÁVKY PŘED SMRTÍ! Jana Hlaváčová (†85): TAJEMNÉ NAHRÁVKY PŘED SMRTÍ! Minimálně od roku 2015 se neukázala na žádné veřejné akci. Jana Hlaváčová (†85) statečně bojovala se... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Daniel Radcliffe
Daniel Radcliffe
zobrazit profil Natália Germáni
Natália Germáni
zobrazit profil Renata Olárová
Renata Olárová
zobrazit profil Ashton Sanders
Ashton Sanders
zobrazit profil Monika Hilmerová
Monika Hilmerová
zobrazit profil Barbora Černá
Barbora Černá
zobrazit profil Miroslav Donutil
Miroslav Donutil
zobrazit profil Jaroslav Blažek
Jaroslav Blažek