Miroslav Středa

Miroslav Středa

Datum narození: 18. 5. 1945
Datum úmrtí: 30. 10. 2021
Místo narození: Náchod
Profese: herec, dabér, pilot, seřizovač textilních strojů
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Miroslav Středa se do paměti diváků snad nejvíce zapsal rolí Lojzíka v seriálu Synové a dcery Jakuba skláře. Jinak dostával většinou menší, ale výrazné úlohy.

V rodném Náchodě se Miroslav Středa vyučil seřizovačem textilních strojů. V továrně se dostal k ochotníkům a začal účinkovat v Osvětovém domě. Herectví jej zaujalo natolik, že se přihlásil na brněnskou JAMU, kterou absolvoval v roce 1968.

Krátce účinkoval v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, deset let ve Státním divadle v Brně, z něhož přešel do Činoherního klubu v Praze. Svou divadelní kariéru Miroslav Středa uzavřel v Městském divadle v Mostě, kde potkal svou druhou ženu.

Miroslav Středa se předvedl jako mafián

Před kamerou se Miroslav Středa zapsala jako herec zejména epizodních, ale výrazných rolí. Ztvárnil např. hostinského v Četnických humoreskách, Lojzíka v cyklu Synové a dcery Jakuba skláře nebo mafiána Fofa v komedii Juraje Herze Buldoci a třešně. Tuto postavu převzal po tragicky zesnulém Jiřím Hrzánovi.

Zahrál si v řadě projektů, jako jsou Slovácko sa nesúdí, Cesty domů, Zdivočelá země, Druhý dech, Sanitka, O zvířatech a lidech či Místo nahoře. Naposledy se Miroslav Středa před kamerou objevil v seriálech Vraždy v kruhu a Stopy života.

Miroslav Středa miloval létání

Byl také uznávaný dabér. Svůj hlas Miroslav Středa propůjčil např. Hastingsovi ze seriálu Hercule Poirot nebo skřetu Gorbagovi z Pána prstenů. Dále jej pozorní diváci mohli poznat v seriálech Kojak, Columbo či Jake a Tlusťoch.

O MIROSLAVU STŘEDOVI ČTĚTE ZDE>>

Největší koníčkem Miroslava Středy bylo létání. Byl členem Aeroklubu Hronov a dlouholetým plachtařem, který se pravidelně účastnil plachtařských soutěží a sletů Plachtařského oldtimer klubu se svým historickým kluzákem.

Miroslav Středa byl dvakrát ženatý.

Tři roky před smrtí bojoval s Alzheimerovou chorobou. Herec a dabér Miroslav Středa zemřel 30. října 2021. Bylo mu 76 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Celina Jade
Celina Jade
zobrazit profil Chace Crawford
Chace Crawford
zobrazit profil Claudiu Bleont
Claudiu Bleont
zobrazit profil Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida
zobrazit profil David Prachař
David Prachař
zobrazit profil Sarah Haváčová
Sarah Haváčová
zobrazit profil Thomasin McKenzie
Thomasin McKenzie