Jiří Hrzán

Jiří Hrzán

Datum narození: 30. 3. 1939
Datum úmrtí: 24. 9. 1980
Místo narození: Tábor
Profese: herec, zpěvák a bavič
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Herec, zpěvák a bavič Jiří Hrzán tragicky zemřel ve svých 41 letech. Při pádu z výšky pátého patra utrpěl vážná zranění, jimž podlehl.

Talentovaný Jiří Hrzán neměl na růžích ustláno. Po gymnáziu jej na DAMU nevzali. Špatně vyslovoval „ř“ a též trochu koktal. Díky velké píli, úsilí a také pomoci divadelníka Emila Františka Buriana, který jej angažoval do Divadelního studia v Praze, se na DAMU nakonec dostal. Absolvoval v roce 1961. Pak ho potkalo pár šťastných a úspěšných let, kdy šel z role do role. Problémy se vrátily v druhé polovině 70. let 20. století, kdy ho husákovská normalizace připravila o část rolí a přišel i o stálé angažmá. Jiřímu Hrzánovi značně ublížila i špatná životospráva, alkohol a problémy se sebekontrolou. Osudný den přišel 22. září 1980, kdy riskantně šplhal po budově do bytu své přítelkyně v Praze v Ladově ulici a spadl z výšky pátého patra. Těžkým zraněním podlehl za dva dny v nemocnici, ve věku 41 let.

JIŘÍ HRZÁN – TAJNÝ HROB

Herec Jiří Hrzán byl úspěšný jak v divadle, ve filmu, tak na televizní obrazovce. Nezapomenutelné jsou jeho role v komediích jako jsou Svatba jako řemen, Pane, vy jste vdova! či Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (v hvězdném obsazení: Miloš Kopecký, Jaromír Hanzlík, Libuše Šafránková, Vladimír Menšík a další). Hrál i v seriálech, např. Pan Tau, Byli jednou dva písaři…, Tajemství proutěného košíku či Arabela. V tomto seriálu se předvedla řada českých herců: Jiří Lábus, Vladimír Dlouhý, Karel Brodský, Dagmar Patrasová

Narodil se jako nejmladší ze čtyř dětí známého táborského zahradníka. Od mládí byl Jiří Hrzán aktivním sportovcem. Běhal na středních tratích, hrál hokej, házenou, volejbal a kopanou. Později působil ve fotbalovém klubu Amfora, tvořeném herci, zpěváky a baviči.

Dcerami Jiřího Hrzána jsou herečka Barbora Hrzánová a výtvarnice Tereza Hrzánová. Údajně mají ještě bratra, jehož měl Jiří Hrzán s vdanou ženou.

DALŠÍ INFORMACE O JIŘÍM HRZÁNOVI NAJDETE ZDE

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Jiří Michný
Jiří Michný
zobrazit profil Tornike Gogrichiani
Tornike Gogrichiani
zobrazit profil Sharon Stone
Sharon Stone
zobrazit profil Ladislav Chudík
Ladislav Chudík
zobrazit profil Milan Šimáček
Milan Šimáček
zobrazit profil Chuck Norris
Chuck Norris
zobrazit profil Alan Ritchson
Alan Ritchson
zobrazit profil Klára Trojanová Pollertová
Klára Trojanová Pollertová