Marián Labuda

Datum narození: 28. 10. 1944
Datum úmrtí: 5. 1. 2018
Místo narození: Hontianske Nemce, Slovensko
Profese: herec
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Marián Labuda byl herec mnoha tváří. Svou duši přenesl do více než 300 filmových a divadelních postav. Za vedlejší roli v Zahradě dostal Českého lva.

Stejně jako řada dalších herců Marián Labuda vystudoval Vysokou školu Múzických umění v Bratislavě, ale jako jeden z mála pak stál u zrodu legendárního Divadla Na Korze v Bratislavě. Od roku 1990 byl členem činohry Slovenského národního divadla; léta spolupracoval např. s Divadlem na Vinohradech.

MARIÁN LABUDA - ROZHOVOR PRO REFLEX

Marián Labuda zazářil v Králi Ubu

Jeho filmové role mají nezastupitelné místo na české a slovenské scéně. Čeští diváci si Mariána Labudu budou pamatovat hlavně jako Romana Daniela z Romingu nebo řidiče Pávka z komedie Vesničko má středisková. Jiří Menzel moc dobře věděl, po kom „sáhnout“. Díky výkonům herců, hlavně dvojice Labuda-Bán si Vesnička vysloužila nominaci na Oskara. Marián Labuda byl i tváří pohádek: Arabela aneb Rumburak se vrací, Lotrando a Zubejda či Pták ohnivák.

Za jeden ze svých mimořádných výkonů, a to ve vedlejší roli v poetické tragikomedii Zahrada (1995) Marián Labuda dostal Českého lva. Nominován na sošku krále zvířat byl za ústřední postavu v tragikomedii Král Ubu (1996).

O MARIÁNU LABUDOVI ČTĚTE ZDE>>

Labuda při nehodě zabil dvě ženy

Ve známost vešly také hercovy zdravotní obtíže. Jak informoval např. deník Aha!, kvůli nadváze měl Marián Labuda problémy s cukrovkou a s vysokým krevním tlakem. Hodně se psalo také o dopravní nehodě, při níž zabil na dálnici D1 dvě ženy a dostal za to podmínku.

S manželkou Vierou Labudovou se Marián Labuda seznámil ve Vojenském uměleckém souboru. Měli spolu syna Mariána, který se též stal hercem.

Marián Labuda náhle zemřel 5. ledna 2018. Bylo mu 73 let. 

 

Články o celebritě

10 nejslavnějších rolí Josefa Abrháma (†82): Falešný vrchní, nevěrný Blažej i charismatický hrabě 10 nejslavnějších rolí Josefa Abrháma (†82): Falešný vrchní, nevěrný Blažej i charismatický hrabě Ať už se Josef Abrhám (†82) objevil na stříbrném plátně či na televizních obrazovkách v jakékoliv ro... číst článek
Životní pocta pro Bolka Polívku (72): Ve Varech dostane cenu od prezidenta! Životní pocta pro Bolka Polívku (72): Ve Varech dostane cenu od prezidenta! Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu dostane herec, dramatik, scenárista a režisér Bole... číst článek
Hvězda z Vesničko má středisková: LEUKEMIE A KRACH! Hvězda z Vesničko má středisková: LEUKEMIE A KRACH! Jako mladý Jarda Pávek z filmu Vesničko má středisková (1985) s nepřehlédnutelným květákem na hlavě ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Lisa Kudrow
Lisa Kudrow
zobrazit profil Ladislav Županič
Ladislav Županič
zobrazit profil Lucie Zedníčková
Lucie Zedníčková
zobrazit profil Dušan Sitek
Dušan Sitek
zobrazit profil Matthew McConaughey
Matthew McConaughey
zobrazit profil Petra Tenorová
Petra Tenorová
zobrazit profil Marilyn  Monroe
Marilyn Monroe