Bolek Polívka

Datum narození: 31. 7. 1949
Přezdívka: Valašský král
Místo narození: Vizovice
Výška: 187 cm
Profese: herec, komik, moderátor, podnikatel
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Bolek Polívka, proslulý Valašský král, skvělý bavič, mim, klaun a dramatik, který moderoval nejen své vlastní pořady, je otcem šesti dětí.

Od mládí hrál ochotnické divadlo. Na střední vystupoval v komickém kvartetu. V Huse na provázku působil hned po absolvování brněnské JAMU. Pantomimu předváděl Bolek Polívka u Borise Hybnera a Ctibora Turby. Zrežíroval vlastní hry Am a Ea, Trosečník nebo Poslední leč. Bolek Polívka spoluzaložil brněnské divadlo Husa na provázku a své vlastní Divadlo Bolka Polívky.

BOLEK POLÍVKA - 10 NEJLEPŠÍCH VYSTOUPENÍ 

Polívka dostal Českého lva

Bolek Polívka opakovaně zazářil i na stříbrném plátně. Zahrál si v muzikálové Baladě pro banditu (s Miroslavem Donutilem) nebo v komedii Muži v naději (s Jiřím Macháčkem). Stal se duší jedné z nejoblíbenějších českých komedií Dědictví aneb Kurvahošigutntág režisérky Věry Chytilové, kde si vystřihl milostné scény s Dagmar Veškrnovou, později Havlovou; objevil se pak i v pokračování natočeném po mnoha letech - Dědictví aneb Kurva se neříká.

Za ztvárnění faráře Holého v dramatu Zapomenuté světlo, v němž hrál s Veronikou Žilkovou, získal sošku Českého lva. Další má za roli ve válečném snímku Musíme si pomáhat. Do povědomí vstoupila také jeho vedlejší role ve filmu Pelíšky. Roku 2017 byl nominován na Českého lva za svůj výkon v pohádce Jiřího Stracha Anděl Páně 2.

V roce 2022 Bolek Polívka obdržel Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oblasti alternativního divadla.

O BOLKU POLÍVKOVI ČTĚTE ZDE>>

O svou farmu Bolek Polívka přišel

Valašským králem se Bolek Polívka pasoval v jednom z dílů vlastního pořadu Manéž Bolka Polívky. Krom toho moderoval i Bolkoviny. Na své farmě pořádal nejrůznější akce, například šampionát v házení flinty do žita. Na svou zemi se rád díval ze sedla koně Bilba.

Bohužel podnik, usedlost s názvem Farma Bolka Polívky, kde nejen choval koně, ale také provozoval restauraci, přivedl na buben, a tak musel být v roce 2013 insolvenčním správcem nabídnut k prodeji. Jeho soukromé království tak padlo.

Polívka se s Černou oženil tajně

Marcelou Černou má Bolek Polívka tři děti - syny Jana, Františka Antonína a dceru Marianu. Další tři jsou z předchozích manželství. Známé je především jeho manželství s Chantal Poullain. S touto francouzskou herečkou navíc ztvárnil nezapomenutelnou dvojci ve filmu Věry Chytilové Šašek a královna. S ní má syna Vladimíra. Dceru Kamilu vychovával s první ženou StanislavouAnnu zplodil s herečkou Evelynou Steimarovou.

S Marcelou Černou se Bolek Polívka tajně oženil v únoru 2020.

 

Články o celebritě

Eva Holubová na premiéře A máme, co jsme chtěli: Dostala vysněné těžítko z Pelíšků! Eva Holubová na premiéře A máme, co jsme chtěli: Dostala vysněné těžítko z Pelíšků! Své dnešní 65. narozeniny slavila Eva Holubová s dvoudenním předstihem na premiéře filmu A máme, co ... číst článek
Premiéra nových »Pelíšků«: Nečekaný dar pro Holubovou Premiéra nových »Pelíšků«: Nečekaný dar pro Holubovou Své dnešní 65. narozeniny slavila Eva Holubová s dvoudenním předstihem na premiéře filmu A máme, co ... číst článek
Premiéra nového filmu A máme, co jsme chtěli: Jsou to druhé Pelíšky?! Tohle je spojuje Premiéra nového filmu A máme, co jsme chtěli: Jsou to druhé Pelíšky?! Tohle je spojuje Do kin míří dlouho očekávaná slovensko-kanadská komedie s českými herci. V hlavních rolích snímku A ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Vanda Hybnerová
Vanda Hybnerová
zobrazit profil Viktor Preiss
Viktor Preiss
zobrazit profil Tomáš Pavelka
Tomáš Pavelka
zobrazit profil Jarmila Bursová
Jarmila Bursová
zobrazit profil Dave Bautista
Dave Bautista
zobrazit profil Marek Adamczyk
Marek Adamczyk
zobrazit profil Miroslav  Táborský
Miroslav Táborský