Michal Pavlata

Datum narození: 15. 7. 1945
Místo narození: Kvasice
Profese: herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Herec a novinář Michal Pavlata byl skvělý dabér. Jeho hlas bude vždy znít v komedii Policejní akademie či v romantice Něco na té Mary je. Do pohádky Honza málem králem nadaboval zpěváka Jiřího Korna.

Po pražské DAMU účinkoval v divadlech v Kladně a Mladé Boleslavi. Ukázal se ve hrách Rozmarné léto nebo Svatá Jana. Přes dvacet let pak oživoval Michal Pavlata prkna Divadla E. F. Burana v Praze. Od roku 1994 hraje v Činoherním klubu. Předvedl se v Deskovém statku, ve hře Bez roucha nebo v Osiřelém západu. Za roli Waltera Colea z Amerického bizona získal v roce 2006 cenu Divadelních novin.

MICHAL PAVLATA - VÁŽNÁ PLICNÍ NEMOC

Zahrál si ve filmové komedii Bylo čtvrt a bude půl, v psychologické Svatbě bez prstýnku nebo v krimi Zlá noc. Technika Jindru ztvárnil Michal PavlataŽertu podle románu Milana Kundery. V období komunistické normalizace jeho herecká hvězda pohasínala. Znovu se rozzářila po revoluci. Zahrál si v Operaci Silver A nebo ve válečném Habermannově mlýně.

Herec Pavlata promlouval i do Českého rozhlasu. Vytvářel pro něj scénáře k hudebním pořadům. Krom toho píše do novin komentáře a fejetony. Jejich výbor sešil do knihy Zápisky plebejce a Pro dámy na balkónech. Učí také na DAMU. Mezi jeho žáky patřil například písničkář Tomáš Klus.

Jeho čtyřicetileté manželství s Evou Svobodovou rozdělila až její smrt. Studentskou lásku předtím prožil s herečkou Jaroslavou Obermaierovou.

Michal Pavlata pral s rakovinou. Osud k němu ale byl nemilosrdný. Tato nemoc nebyla jediná, s níž musel bojovat. Herec a novinář zemřel v sobotu 21. ledna 2017, což potvrdil jeho bratr, bývalý senátor Josef Pavlata.

 

Články o celebritě

Bolestivý přehled: 71 osobností, které nás opustily v roce 2017 Bolestivý přehled: 71 osobností, které nás opustily v roce 2017 V roce 2017 jsme navždy přišli o řadu celebrit a významných osobností. Z herců a zpěváků namátkou ze... číst článek
Přes 20 českých pohádek s předabovanými herci: Princ v Popelce, Jasněnka i »netvor« Harapes! Přes 20 českých pohádek s předabovanými herci: Princ v Popelce, Jasněnka i »netvor« Harapes! Oblíbené pohádky, které máme rádi a už jsme je viděli nesčetněkrát. Přesto nás i po letech dokážou l... číst článek
Hvězda Ulice Obermaierová: Spolykala jsem prášky, chtěla jsem umřít! Hvězda Ulice Obermaierová: Spolykala jsem prášky, chtěla jsem umřít! V seriálu Ulice nezapomenutelně ztvárňuje drbnu Vilmu Nyklovou, ve skutečnosti ale dokáže Jaroslava ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Ondřej Havel
Ondřej Havel
zobrazit profil Valérie Zawadská
Valérie Zawadská
zobrazit profil Karina Rchichev
Karina Rchichev
zobrazit profil Růžena Merunková
Růžena Merunková
zobrazit profil Jana Janěková ml.
Jana Janěková ml.
zobrazit profil Aleš Kubát
Aleš Kubát
zobrazit profil Michelle Pfeiffer
Michelle Pfeiffer
zobrazit profil Tom Hiddleston
Tom Hiddleston