Tomáš Töpfer

Datum narození: 10. 1. 1951
Místo narození: Praha
Profese: herec, senátor, podnikatel, šéf Divadla na Vinohradech

Související celebrity

Životopis

Tomáše Töpfera proslavily nejen role v seriálech Četnické humoresky a Život na zámku, ale i jeho podnikání. Stal se držitelem několika divadelních cen. V roce 2022 získal mandát senátora.

Po studiu na konzervatoři absolvoval Tomáš Töpfer také pražskou DAMU. Jako herec začínal v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, režíroval v Severomoravském divadle v Šumperku. V letech 1983 až 1987 působil v Divadle na Vinohradech.

Töpfer ředitelem Divadla na Vinohradech

Spolu s kolegyní herečkou Eliškou Balzerovou Tomáš Töpfer založil úspěšné Divadlo Na Fidlovačce, kde působil jako ředitel, režisér i herec. V květnu 2012 se vrátil do Divadla na Vinohradech. Tam ve funkci uměleckého ředitele nahradil Martina Stropnického.

Jako herec Tomáš Töpfer získal několik divadelních ocenění. Stal se držitelem mj. Ceny Thálie a Ceny Alfréda Radoka, kterou dostal v roce 1995 za nejlepší mužský herecký výkon ve hře Jacobowski a plukovník. Thálie má za roli Tovjeho v Šumaři na střeše a s Eliškou Balzerovou za znovuobnovení Divadla Na Fidlovačce.

Töpfer si zahrál svéráze ve Vyprávěj

Popularitu Tomáši Töpferovi přinesly role v seriálech Život na zámku nebo Četnické humoresky, kde ztvárnil velitele četnické stanice Arazíma. Svérázného inženýra Václava Horu ztvárnil v hitu České televize Vyprávěj, v historickém seriálu První republika (kde je jeho filmovou ženou nestárnoucí Zdena Studenková a dcerou kráska Veronika Arichteva) si zahrál obchodníka Karla Škvora.

Dále se Tomáš Töpfer objevil ve filmech Jak se krotí krokodýli, Šťastný smolař, Černí baroni, Pasáž, Basterdi či v Básnících. 

Tomáš Töpfer podpořil radar v Brdech

Pustil se také do podnikání a do politiky. Se svým bratrem Tomáš Töpfer vlastní restauraci U kalicha v Praze 2. Do politiky se rozhodl vstoupit v roce 2006 a až do roku 2012 působil coby bezpartijní senátor za ODS.

Do senátních voleb 2022 Tomáše Töpfera vyslala jako nestraníka za ODS koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) získat křeslo v horní komoře v obvodu č. 55 - Brno-město. Postoupil do druhého kola, v němž zvítězil.

Jako jeden z mála herců Tomáš Töpfer vyjádřil svou podporu k postavení amerického radaru v Brdech. Díky tomu mezi ním a uznávanou režisérkou Věrou Chytilovou vznikla ostrá hádka přímo v přímém přenosu České televize.

O TOMÁŠI TÖPFEROVI ČTĚTE ZDE>>

Dcera Tomáš Töpfer z prvního manželství Marta Töpferová se uchytila v USA a stala se úspěšnou zpěvačkou, kytaristkou a skladatelkou. Jeho druhá dcera Tereza je učitelka.

 

Články o celebritě

Poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou (†85): Projevy slavných a čestná stráž u rakve! Poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou (†85): Projevy slavných a čestná stráž u rakve! Divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová (†85) zemřela v sobotu. Přestože poslední roky žila v úst... číst článek
Pohřeb herečky Hlaváčové (†85): Kostka odmítl sám táhnout pohřeb! Pohřeb herečky Hlaváčové (†85): Kostka odmítl sám táhnout pohřeb! Do posledního rozloučení s Janou Hlaváčovou (†85) sice nezbývá dlouho, ale přípravy už naplno běží! ... číst článek
Kostka na posledním sbohem Hlaváčové (†85): Strach, že to nezvládne! Kostka na posledním sbohem Hlaváčové (†85): Strach, že to nezvládne! Do posledního rozloučení s Janou Hlaváčovou (†85) sice zbývá ještě týden a den, ale přípravy už napl... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Ivana Jirešová
Ivana Jirešová
zobrazit profil Johana Munzarová
Johana Munzarová
zobrazit profil Jan Přeučil
Jan Přeučil
zobrazit profil Jozef Kroner
Jozef Kroner
zobrazit profil Vojtěch Kotek
Vojtěch Kotek
zobrazit profil Ondřej Malý
Ondřej Malý
zobrazit profil Lukáš Langmajer
Lukáš Langmajer
zobrazit profil Dave Bautista
Dave Bautista