Lena Urzendowsky

Lena Urzendowsky

Datum narození: 16. 2. 2000
Místo narození: Berlín, Německo
Profese: herečka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Lena Urzendowsky se proslavila hlavními rolemi ve filmu Das weiße Kaninchen (Bílý králík) z roku 2016 a v seriálu Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (My děti ze stanice Zoo) z roku 2021.

Od roku 2005 navštěvovala divadelní a muzikálovou školu Stage Factory Berlin, kterou v roce 2012 absolvovala jako nejlepší ze třídy. V roce 2014 Lena Urzendowsky debutovala ve vedlejší roli v adaptaci pohádky ZDF Die Schneekönigin.

Po vedlejší roli v celovečerním filmu Bibi & Tina: Mädchen gegen Jungs (2016) ve stejném roce Lena Urzendowsky dostala první hlavní rolí v TV filmu Das weiße Kaninchen (Bílý králík), v němž ztvárnila dospívající oběť kybergroomingu. Za svůj výkon dostala zvláštní ocenění Filmové ceny Güntera Rohrbacha, Grimmeho cenu a televizní cenu Güntera Stracka.

Další pozornost si Lena Urzendowsky získala klíčovou postavou v TV snímku Der große Rudolph o módním návrháři Rudolfu Moshammerovi. V letech 2018 a 2019 za ni získala několik ocenění, mj. mladých německých talentů.

V roce 2018 Lena Urzendowsky složila v Berlíně dvojjazyčnou německo-francouzskou maturitu. Bezprostředně poté proběhlo natáčení celovečerního filmu Léto v Kreuzbergu, který byl zahajovacím snímkem sekce Generace 14+ na Berlinale 2020.

Film získal Cenu za nejlepší celovečerní snímek na MFF v Cardiffu. Lena Urzendowsky dostala cenu za nejlepší výkon v ženské roli a na Bavorských filmových cenách 2020 cenu pro nejlepší začínající herečku.

Hlavní roli Stelly Lena Urzendowsky ztvárnila také v seriálu Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (My děti ze stanice Zoo) z roku 2021. Jednu z klíčových postav si zahrála v dramatu Zwischen uns (2022) nebo ve fantasy Franky Five Star (2023).

Lena Urzendowsky je mladší sestrou herce Sebastiana Urzendowskyho, s nímž se na place potkala v seriálu My děti ze stanice Zoo.
 

 

Další Herci

zobrazit profil Otakar Brousek mladší
Otakar Brousek mladší
zobrazit profil Jiří Hromada
Jiří Hromada
zobrazit profil Maisie Williams
Maisie Williams
zobrazit profil Lucie Zedníčková
Lucie Zedníčková
zobrazit profil Luba Skořepová
Luba Skořepová
zobrazit profil Barbora Poláková
Barbora Poláková
zobrazit profil Monika Hilmerová
Monika Hilmerová