Ivan Trojan

Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Ivan Trojan, bratr producenta Ondřeje Trojana, v březnu 2021 dostal svého sedmého Českého lva. Jeho syn Josef měl na sošku nakročeno, ale Štěstěna mu nepřála.

V mládí se Ivan Trojan aktivně věnoval basketbalu. Vystudoval sportovní gymnázium v Praze a chystal se pokračovat na FTVS Univerzity Karlovy v Praze. Nakonec se ale rozhodl kráčet ve šlépějích svého otce a absolvoval herectví na DAMU. Začínal v roce 1988 v Realistickém divadle, v letech 1990 až 1997 působil v Divadle na Vinohradech. Po roce 1997 odešel do souboru Dejvického divadla. V roce 1998 byl Ivan Trojan nominovám na cenu Thálie za roli Hejtmana ve hře Revizor. Tuto cenu získal až o dva roky později v adaptaci románu I. A. Gončorova Oblomov.

IVAN TROJAN A ROZZUŘENÍ POLÁCI

 

Ivan Trojan se stal jedním z nejlepších a nejznámějších českých herců. Je držitelem Českých lvů sedmi za výborné herecké výkony a ceny TýTý z roku 2007 za nejlepší mužský herecký výkon. Na dalšího lva byl nominován, třeba za filmovou pohádku Anděl Páně 2.

Ačkoliv hercem původně být nechtěl, herectví má v krvi. Jeho otec Ladislav Trojan byl herec, bratr Ondřej Trojan je režisér a scenárista a exmanželka Klára Pollertová - Trojanová, sestra olympijského vítěze Lukáše Pollerta, je rovněž herečka.

IVAN TROJAN - ROZVOD?!

Herec Ivan Trojan téměž do počátku své kariéry slaví úspěchy na filmových plátnech, televizních obrazovkách, i v dabingu. První filmovou rolí, v níž Ivan Trojan zazářil, byla postava posedlého lékaře Ondřeje ve filmu Samotáři, ve kterém si zahrál společně s Jiřím Macháčkem či Sašou Rašilovem. Díky ní Ivan Trojan získal značnou popularitu a také první nominaci na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli.

Českého lva Ivan Trojan získal až v roce 2002, a to za roli rodiče ve filmu Smradi. Ve stejném roce byl Českým lvem oceněn také za nejlepší mužský herecký výkon za vedlejší roli ve filmu Musím tě svést. Stejný úspěch si zopakoval za roli Zdeňka ve filmu Jedna ruka netleská, který režíroval David OndříčekIvan Trojan se mimo jiné podílel na scénáři tohoto snímku. Zahrál si i pod taktovkou bratra Ondřeje, který ho obsadil do filmu Želary nominováného na Oscara. Ivan Trojan si střihnul zajímavé role také ve snímcích Příběhy obyčejného šílenství či Ve stínu.

Oblíbený Ivan Trojan se představil v reklamách společnosti T-Mobile. Hlavní roli ztvárnil v seriálu Jiřího Stracha Vraždy v kruhu. Jednu z ústředních postav zpodobnil v sitcomu České televize Čtvrtá hvězda společně s Václavem Neužilem, Miroslavem Krobotem, Lenkou Krobotovou nebo Martinem Myšičkou, v mysteriózní sérii Svět pod hlavou nebo v krimi Docent.

O IVANU TROJANOVI ČTĚTE ZDE>>

Ivan Trojan, otec čtyř synů, se rozvedl v roce 2022, a to po 30 letech manželství.

Český lev:

Smradi (2002) - nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Musím tě svést (2002) - nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli

Jedna ruka netleská (2003) - nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli

Václav (2007) - nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Ve stínu (2012) - nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Díra u Hanošovic (2014) - nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Šarlatán (2020) - nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

 

 

Články o celebritě

Exmanželka Ivana Trojana Klára poprvé ve společnosti s novým přítelem: Svlíkačka v salonku a... Exmanželka Ivana Trojana Klára poprvé ve společnosti s novým přítelem: Svlíkačka v salonku a... Tohle vypadá vážně. Rozvedená herečka Klára Pollertová Trojanová (52) přišla na křest kuchařky Roman... číst článek
»Tajná« schůzka pod Hradem: Eva Pavlová v náručí kuchaře! »Tajná« schůzka pod Hradem: Eva Pavlová v náručí kuchaře! Na slavnostním křtu Miniatury kuchařek v Mánesu se ukázala velmi nečekaně jedna významná osobnost – ... číst článek
Klára Trojanová po rozvodu s Ivanem Trojanem: Vyvedla nového přítele! Klára Trojanová po rozvodu s Ivanem Trojanem: Vyvedla nového přítele! Klára Trojanová (52) se po loňském rozvodu s hercem Ivanem Trojanem (59) znovu objevila na veřejnost... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Vladislav  Müller
Vladislav Müller
zobrazit profil Sigourney Weaver
Sigourney Weaver
zobrazit profil Martin Stropnický
Martin Stropnický
zobrazit profil Josef Čáp
Josef Čáp
zobrazit profil Kingsley Ben-Adir
Kingsley Ben-Adir
zobrazit profil George Clooney
George Clooney
zobrazit profil Simona Vrbická Koptová
Simona Vrbická Koptová