Jiří Strach

Datum narození: 29. 9. 1973
Místo narození: Praha
Profese: režisér, herec, dabér
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Jiří Strach alias Lotrando. Od herectví zběhl k režisérskému křeslu. Mezi jeho filmy patří Anděl Páně, Operace Silver A, Brainstorm či Vrásky z lásky.

Jiří Strach byl původně dětský herec, pro film ho objevila režisérka Drahomíra Králová. Mnozí si ho pamatují ze seriálu Bylo nás pět, kde hrál staršího bratra hlavního hrdiny Péti, nebo jako Lotranda z pohádky Lotrando a Zubejda. Stejně jako Lotrando zběhl od loupežnictví, zanechal i Jiří Strach herectví a stal se režisérem, jelikož měl dojem, že k herectví nemá vlohy. Sám tvrdí, že si z natáčení z dětství odnesl zkušenosti, které jako režisér zúročil. Jeho režisérskými vzory byli třeba Karel Kachyňa či Zdeněk Sirový.

Studium režie dokončil Jiří Strach v roce 1999, ale první film Svědectví natočil už dva roky předtím. Režijní debut v kinech přišel v roce 2005 s pohádkou Anděl PáněIvanem Trojanem v titulní roli. Pohádka se stala nejsledovanějším českým filmem roku, přišlo na ni přes čtyři miliony diváků. Za dva své filmy Overace Silver A a Brainstorm získal cenu Elsa za režii. Neméně úspěšné byly jeho mysteriózní detektivní série Ďáblova lest a Ztracená brána s Jiřím <person class="celebrity" person_id="1496">Dvořákem, Aňou <person class="celebrity" person_id="1554">Geislerovou a Ivanem Trojanem. V roce 2012 se mu podařil husarský kousek – sehnat do filmu Vrásky z lásky dva skvělé herce a bývalé manžele <strong><person class="celebrity" person_id="1386">Radoslava Brzobohatého a <strong><person class="celebrity" person_id="2264">Jiřinu Bohdalovou, kteří se od rozvodu odmítali postavit společně před kameru.

Pokračování úspěšné pohádky Jiřího Stracha, natočená na nomotivy kouzelných příběhů Boženy Němcové, Anděl Páně 2 (2016), získalo nominací na Českého lva, a to v šesti kategoriích: Ivan Trojan (Hlavní herec), Bolek Polívka (Vedlejší herec), Jan Mattlach (Nejlepší střih), Radim Hladík ml. (Nejlepší zvuk), Katarína Hollá (Nejlepší kostýmy), Andrea McDonaldová (Nejlepší masky).

CO JIŘÍ STRACH TAJIL O ANDĚLU PÁNĚ?

Jiří Strach se věnuje také režii dabingů, na svědomí má české verze např. filmů jako Flashdance, Jeden a půl policajta, Agent WC 40 či dabing animovaných pohádek Hledá se Nemo, Auta, Úžasňákovi… Sem tam si i nějakou postavičku sám nadaboval, třeba právě v Úžasňácích propůjčil hlas módní návrhářce Edně Módní.

O JIŘÍM STRACHOVI ČTĚTE ZDE>>

Co se týče osobního života, Jiří Strach se netají tím, že je katolík, dokonce prý v dětství chtěl být farářem. Razí názor, že i ve filmové branži se dá žít podle desatera. Přes postel role prý nedává a podle něj je jedním z jeho hříchů kouření. V roce 2006 se oženil s Magdalenou Stupkovou.

 

Články o celebritě

Premiéra muzikálu Troja: Krásné, ale znuděné dcery Jandy, Gavriely si prostřela na schodech a těhotenství hvězdy Ulice! Premiéra muzikálu Troja: Krásné, ale znuděné dcery Jandy, Gavriely si prostřela na schodech a těhotenství hvězdy Ulice! Příběh inspirovaný starověkým Řeckem, v němž kvůli krásné Heleně došlo ke krveprolití, má za sebou v... číst článek
Český lev nabitý trháky: Film Bratři válcuje nominace! A Dyková překvapila  Český lev nabitý trháky: Film Bratři válcuje nominace! A Dyková překvapila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český le... číst článek
Zesnulá Jana Hlaváčová (†85): V ŽIVOTĚ POCHOVALA DVA MUŽE Zesnulá Jana Hlaváčová (†85): V ŽIVOTĚ POCHOVALA DVA MUŽE Dlouho statečně bojovala s Parkinsonovou chorobou i psychickými problémy, obklopena rodinou zemřela ... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Jiří Chlumský
Jiří Chlumský
zobrazit profil Fero Fenič
Fero Fenič
zobrazit profil Adam Sedlák
Adam Sedlák
zobrazit profil František Filip
František Filip
zobrazit profil Petr Kubík
Petr Kubík
zobrazit profil Damián Vondrášek
Damián Vondrášek
zobrazit profil Jan Kačena
Jan Kačena