Ethan Hawke

Ethan Hawke

Datum narození: 6. 11. 1970
Místo narození: Austin, Texas, USA
Profese: herec, scenárista, spisovatel, režisér
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Ethan Hawke získal filmovou cenu Independent Spirit Awards za hlavní roli v thrilleru Zoufalství a naděje. Opakovaně byl nominován na Oscara i na Zlatý glóbus.

Studoval na West Windsor-Plainsboro High School South odkud přešel do Hun School of Princeton, kde roku 1988 promoval. Během studia Ethan Hawke, celým jménem Ethan Green Hawke, bral hodiny v McCarter Theatre. Poté nedokončil studium na Carnegie Mellon University v Pittsburghu a Anglický program na univerzitě v New Yorku.

ETHAN HAWKE HOSTEM MFF KARLOVY VARY

Hawke začal hrát již jako náctiletý

Na divadelních prknech Ethan Hawke debutoval ve 13 letech ve hře od George Bernarda Shawa Saint Joan, na filmovém plátně o rok později ve sci-fi Badatelé (1985). Popularitu mu přineslo ztvárnění jedné z klíčových postav v dramatu Společnost mrtvých básníků (1989).

Oscarovou nominaci Ethan Hawke získal za vedlejší roli ve snímcích Training Day (2001) a Chlapectví (2014) a za podíl na scénářích k filmům Před soumrakem (2004) a Před půlnocí (2013). Na Zlatý glóbus měl nakročeno za postavy v Chlapectví a v seriálu The Good Lord Bird (2020).

Ethan Hawke podporoval Baraka Obamu

O ETHANU HAWKOVI ČTĚTE ZDE>>

Coby demokrat hollywoodská star Ethan Hawke roku 2004 podporoval prezidentského kandidáta Johna Kerryho a čtyři roky nato Baracka Obamu.

Režijním debutem Ethana Hawka byl krátkometrážní romantický snímek Straight to One (1994). Dále natočil drama Chelsea Walls (2001) nebo hudební snímek Hořká krajina, k němuž si napsal scénář podle vlastní knihy.

V roce 2021 Ethan Hawke přijal nabídku účastnit se 55. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, podobně jako hvězdy Johnny Depp a Michael Caine.

Hawke byl manželem Thurman

V letech 1998 až 2005 byl Ethan Hawke manželem herečky Umy Thurman, která mu porodila dceru Mayu (*1998), jež se stala herečkou a modelkou, a syna Levona (*2002). Jejich vztah se rozpadl kvůli hercově nevěře.

Podruhé se Ethan Hawke oženil roku 2008 s Ryan Shawhughes, absolventkou Kolumbijské univerzity, která u něj krátce pracovala jako chůva. Spolu mají dcery Clementine Jane (*2008) a Indianu (*2011).

 

Články o celebritě

Hosté na MFF Karlovy Vary: Kdo přijel letos a kdo se ukázal v minulosti? Hosté na MFF Karlovy Vary: Kdo přijel letos a kdo se ukázal v minulosti? Mezinárodní Festival v Karlovýc Varech je v plném proudu. Filmový nadšenci se mohou znovu dočkali řa... číst článek
Krásná dcera Umy Thurmanové šokuje: Kdyby máma nešla na potrat, nebyla bych tady! Krásná dcera Umy Thurmanové šokuje: Kdyby máma nešla na potrat, nebyla bych tady! Dcera Umy Thurmanové (52) a hvězda seriálu Stranger Things Maya Hawkeová (23) překvapila fanoušky dr... číst článek
Festival v Benátkách: Hvězdy se vrátily na červený koberec Festival v Benátkách: Hvězdy se vrátily na červený koberec Jen co ve městě na vodě dozněl ruch z pompézní přehlídky Dolce & Gabbana, přesunuly se světové c... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Petr Václav
Petr Václav
zobrazit profil Petr Oukropec
Petr Oukropec
zobrazit profil Jaroslav Fuit
Jaroslav Fuit
zobrazit profil Kristína Herczegová
Kristína Herczegová
zobrazit profil Zdeněk Podskalský
Zdeněk Podskalský
zobrazit profil Karel Kachyňa
Karel Kachyňa