Michael Caine

Michael Caine

Datum narození: 14. 3. 1933
Místo narození: Rotherhithe, Spojené království
Výška: 188 cm
Profese: herec
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Sir Michael Caine hrál ve více než stovce filmů. Oscara získal za vedlejší role v romantických dramatech Hana a její sestry a Pravidla moštárny.

V rodném Londýně Michael Caine, rozený Maurice Joseph Micklewhite, vystudoval Hackney Downs School. Proslavily ho filmy z 60. až 80. let 20. století, jakými jsou např. Zulu, Agent Palmer: Případ Ipcress, Harry Palmer, Chyťte Cartera nebo Příliš vzdálený most.

MICHAEL CAINE HOSTEM MFF KARLOVY VARY

Caine dostal Oscary i Zlaté glóby

Oscarem byl Michael Caine ověnčen za vedlejší role v romantických dramatech Hana a její sestry (1986) z dílny Woodyho Allena a Pravidla moštárny (1999), které natočil režisér Lasse Hallström podle stejnojmenné knihy Johna Irvinga. Na další sošky byl nominován, mj. za ztvárnění klíčových postav ve filmech Slídil nebo Tichý Američan.

Zlatý glóbus Michael Caine obdržel za hlavní role v tragikomedii Rita (1983), v minisérii Jack Rozparovač (1988) a v romantickém hudebním snímku Tichý hlas (1998). V roce 2000 obdržel Cenu britské akademie za celoživotní dílo.

Caine byl povýšen královnou Alžbětou II.

Zahrál si také v komediálním dramatu Mládí (2015), za nějž obdržel Evropskou filmovou cenu pro nejlepšího herce. Michael Caine ztvárnil ústřední postavu v krimi Král zlodějů (2018) nebo v akčňáku Twist (2021).

V roce 2000 byl Michael Caine povýšen královnou Alžbětou II. do rytířského stavu. Titul Sir dostal za zásluhy o britský film.

Sir Michael Caine natáčel už i v Česku, a to životopisné historické drama režiséra a scenáristy Petra Jákla Jan Žižka. V roce 2021 se stal společně s Johnnym Deppem nejvíce očekávaným hostem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

O MICHAELU CAINEM ČTĚTE ZDE>>

Michael Caine se ženil dvakrát

V letech 1954 až 1962 byl Michael Caine ženatý s herečkou Patricií Haines, s níž měl dceru Dominique. V roce 1973 se oženil s herečkou a modelkou Shakirou, která mu porodila dceru Natashu.

Michael Caine je již několikanásobným dědečkem.

 

Další Herci

zobrazit profil Martin Huba
Martin Huba
zobrazit profil Jiří Michný
Jiří Michný
zobrazit profil Rory Cochrane
Rory Cochrane
zobrazit profil Samuel L. Jackson
Samuel L. Jackson
zobrazit profil Jon Berthal
Jon Berthal
zobrazit profil Jiří Plachý
Jiří Plachý
zobrazit profil Owen Wilson
Owen Wilson