Common (Lonnie Rashid Lynn Jr.)

Common (Lonnie Rashid Lynn Jr.)

Datum narození: 13. 3. 1972
Místo narození: Chicago, Illinois, USA
Výška: 184 cm
Profese: herec, rapper, zpěvák
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Common, vlastním jménem Lonnie Rashid Lynn Jr., získal Oscara za nejlepší původní píseň Glory, kterou pro film Selma nazpíval a podílel se na jejím napsání.

Hudební kariéru Common nastartoval počátkem 90. let 20. století, kdy vydal své debutové album Can I Borrow a Dollar?, které vyvolalo velký ohlas zejména u posluchačů. Jeho sociálně uvědomělé a k zamyšlení vybízející texty mu brzy získaly uznání v hiphopové komunitě.

V průběhu let Common vydal několik kritikou oceňovaných alb, včetně Like Water for Chocolate, Be a Finding Forever.

Na filmovém plátně Common debutoval menší rolí v americko-britsko-francouzském akčním thrilleru Sejmi eso z roku 2006, v němž se na place potkal mj. s Benem Affleckem.

V hereckém světě se Common proslavil zejména díky dramatu Selma (2014), kde ztvárnil aktivistu za občanská práva Jamese Bevela. Za píseň z tohoto snímku s názvem Glory, již nazpíval a podílel se na jejím složení, získal Oscara.

Hrál také ve filmech, jako jsou John Wick: Kapitola 2, Wanted, Americký gangster nebo Sebevražedný oddíl. Po boku Morgana Freemana a Michaela Caina se Common objevil v Podfukářích. Hlavní mužskou roli dostal v dramatu Alice z roku 2022.

Ve sci-fi dramatickém seriálu Silo, natočeném podle stejnojmenné trilogie amerického spisovatele Hugh Howeye, Common ztvárnil jednu z klíčových postav, Roberta Simse. Seriál byl Apple TV+ uveden v květnu 2023. To již měl za sebou spolupráci na řadě dalších seriálů.

Common je známý nejen jako hudník a herec, ale také díky aktivismu v oblasti sociální spravedlnosti a vzdělávání.

Se spisovatelkou Kim JonesCommon dceru Omoyeu Assatu Lynn.