Jan Pachl

Jan Pachl

Datum narození: 12. 9. 1977
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Jan Pachl získal v roce 2003 na FAMUfestu cenu za nejlepší režii krátkého filmu Hostel. Na Českého lva byl nominován v roce 2016 za seriál Rapl.

Po Odborné škole filmové v Písku Jan Pachl absolvoval režii na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění. Natočil několik krátkometrážních studentských filmů, např. Ultimátum (1999) či Nosnost pro 2 osoby (2001), k nimž si napsal i scénář.

JAN PACHL - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Největší úspěch Jan Pachl slavil s čtyřiadvacetiminutovou komedií Hostel, s níž v roce 2003 bodoval na FAMUfestu v kategorii Nejlepší režie.

Podílel se na režii komediálního seriálu Trapasy a povídkového Škoda lásky. Sám Jan Pachl podle vlastního scénáře natočil krimi seriály Cirkus Bukowsky a Rapl, za nějž byl nominován na Českého lva.

Mezi další úspěšné počiny Jana Pachla patří pětidílná minisérie Volha, natočená podle stejnojmenného románu Karla Hynie. V roce 2023 přivedl na televizní obrazovky další krimi seriál Oktopus, který se odehrává v kulisách pražské kriminální policie.

Na filmovém plátně Jan Pachl debutoval v roce 2015 celovečerním thrillerem Gangster Ka a jeho pokračováním Gangster Ka: Afričan. Scénář obou krimi dramat napsal společně s investigativním novinářem a spisovatelem Jaroslavem Kmentou, z jehož knižní předlohy vycházeli.

Za své výkony ve snímku Gangster Ka byli na Českého lva nominování Hynek Čermák coby mafián Radim Kraviec přezdívaný Káčko a Predrag Bjelac za vedlejší postavu Dardana, albánského gaunera.

Podle knihy slavné filmařky Marie Poledňákové, které to již zdravotní problémy nedovolovaly, Jan Pachl napsal scénář a režíroval krimi komedii Ten, kdo tě miloval (2018). Při výběru herců sáhl opět po svých osvědčených matadorech, jako jsou Hynek Čermák a Pavel Řezníček.

Kromě filmové a seriálové tvorby se Jan Pachl věnuje natáčení reklamních spotů, videoklipů či cestopisných dokumentů. Občas se režisér postaví i před kameru. Třeba opilého rytíře si střihl v pohádce Pravý rytíř (2016).

O JANU PACHLOVI ČTĚTE ZDE>>

 

Další Filmaři

zobrazit profil Lucie Radová
Lucie Radová
zobrazit profil Andrzej Wajda
Andrzej Wajda
zobrazit profil Jaroslav Fuit
Jaroslav Fuit
zobrazit profil Don Cheadle
Don Cheadle
zobrazit profil David Ondříček
David Ondříček
zobrazit profil Libor Kodad
Libor Kodad
zobrazit profil Jiří Rendl
Jiří Rendl
zobrazit profil Jiří Vejdělek
Jiří Vejdělek