Michal Blaško

Michal Blaško

Přezdívka: 30. 08. 1989
Místo narození: Bratislava, Československo
Profese: režisér, scenárista

Související celebrity

Životopis

Michal Blaško dostal za krátkometrážní drama Atlantida, 2003 Českého lva, a to v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film. Dalšího obdržel za krimi minisérii Podezření.

Bodoval již na pražské FAMU. Krátkometrážní snímek Strach (2015), který Michal Blaško režíroval a napsal k němu i scénář, byl v premiéře promítán na MFF v San Sebastiánu a získal cenu na FAMUfestu v kategorii Nejlepší hraný film.

O MICHALU BLAŠKOVI ČTĚTE ZDE>>

Blaško režíroval třeba Řezníčka

Za koprodukční česko-slovensko-ukrajinsko-polské třicetiminutové absolventské drama Atlantida, 2003, které Michal Blaško natočil (jeho dílem je i scénář), dostal roku 2017 na Českých lvech cenu Magnesia za nejlepší studentský film.

Za televizní kamerou se Michal Blaško podílel na režii seriálů Za sklem, Specialisté, Profesor T. či Slovanie. Profesor T. s Pavlem Řezníčkem v hlavní roli byl v roce 2018 nominován na sošku krále zvířat v kategorii Nejlepší televizní seriál.

Michal Blaško si zahrál v seriálu ČT

Téhož roku se slovenský filmař Michal Blaško pustil do svého prvního celovečerního snímku s názvem Oběť, který byl nominován na sošku krále zvířat ve čytřech kategoriích, a to mj. za režii.  

Společně s Peterem Bebjakem Michal Blaško režíroval 3. sérii úspěšného seriálu České televize Případy 1. oddělení. V seriálu si i zahrál.

Na Cenách české filmové kritiky Michal Blaško obdržel Cenu innogy pro objev roku 2022 a v březnu 2023 dostal svého prvního Českého lva, a to za svůj režijním debut, třídílnou česko-francouzskou krimi minisérie Podezření (2022).

 

Další Filmaři

zobrazit profil Kristina Dufková
Kristina Dufková
zobrazit profil Jaroslav Dudek
Jaroslav Dudek
zobrazit profil Věra Jordánová
Věra Jordánová
zobrazit profil Hana Třeštíková
Hana Třeštíková
zobrazit profil Ben Falcone
Ben Falcone
zobrazit profil Anna Kohoutová
Anna Kohoutová
zobrazit profil Petr Kolečko
Petr Kolečko