Peter Bebjak

Peter Bebjak

Datum narození: 1. 9. 1970
Místo narození: Partizánske, Slovensko
Profese: režisér, scenárista, herec, producent
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Peter Bebjak získal za své seriály Spravedlnost a Herec České lvy v kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie a v kategorii Nejlepší seriál za Devadesátky. Ocenění se dočkal i na rodném Slovensku.

Na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě Peter Bebjak absolvoval obor herectví a posléze filmová a televizní režie. Začínal krátkometrážními filmy. Např. jeho studentský snímek Štefan (1997) získal Stříbrnou medaili, Cenu studentské poroty, IGRIC.

Spolupracoval na režii úspěšných televizních seriálů, jako jsou Kriminálka Anděl, Nevinní, Případy 1. oddělení (1., 2. a 3. série), Za sklem, Četníci z Luhačovic, Mordparta, Specialisté nebo Duch. U řady z nich se podílel na produkci.

Bebjak měl nakročeno na Oscara

Za seriály Spravedlnost (2017) a Herec (2020) získal Peter Bebjak České lvy v kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie.

Za režii koprodukčního thrilleru Čára (2017) byl Peter Bebjak oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a dostal slovenskou cenu Slno v sieti v kategoriích Nejlepší režie a Nejlepší hraný film.

Mezi další režijní počiny Petera Bebjaka patří horor Trhlina (2019), válečné drama Zpráva (2020), které bylo za Slovensko nominováno do soutěže o Oscara pro nejlepší zahraniční film, nebo thriller Stínohra (2022).

Peter Bebjak také píše a hraje

Podle scénáře Josefa Mareše a Matěje Podzimka Peter Bebjak natočil úspěšný seriál České televize Devadesátky, za nejž v březnu 2023 dostal další křišťálovou sošku krále zvířat.

Kromě režie a produkce se Peter Bebjak věnuje i psaní a hraní. Podílel se mj. na scénářích snímků Zpráva či Zlo. Menší roli ztvárnil např. v komedii Hana a její bratři, jednu z hlavních v dramatech Nevěrné hry a Andělé.

 

 

Články o celebritě

Předávání Českých lvů 2024 bylo samé překvapení: Bratry přejela Volha Předávání Českých lvů 2024 bylo samé překvapení: Bratry přejela Volha Slavnostní vyhlášení cen Český lev přinášelo jedno překvapení za druhým. Zabodovali Tomáš Jeřábek (4... číst článek
Český lev nabitý trháky: Film Bratři válcuje nominace! A Dyková překvapila  Český lev nabitý trháky: Film Bratři válcuje nominace! A Dyková překvapila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český le... číst článek
Čaputová předávala své poslední metály, Fico nedorazil. Mezi oceněnými i dva Češi! Čaputová předávala své poslední metály, Fico nedorazil. Mezi oceněnými i dva Češi! 33 osobností včetně hvězdné lyžařky Lucie Vlhové, režiséra a scénáristy Petera Bebjaka, který se pod... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Peter Krištúfek
Peter Krištúfek
zobrazit profil Michal Blaško
Michal Blaško
zobrazit profil Jan Kačena
Jan Kačena
zobrazit profil Marek Najbrt
Marek Najbrt
zobrazit profil Petr Zelenka
Petr Zelenka
zobrazit profil Olmo Omerzu
Olmo Omerzu
zobrazit profil Harvey Weinstein producent
Harvey Weinstein producent