Viktor Polesný

Viktor Polesný

Datum narození: 13. 5. 1948
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Viktor Polesný získal Českého lva za historické drama Zločin v Polné (2016), a to v kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie.

Vystudoval dokumentární tvorbu na pražské FAMU. Poté Viktor Polesný nastoupil do Československé televize, následně do roku 1990 působil v Krátkém filmu Praha.

VIKTOR POLESNÝ - VYHAZOV OD KARLA ŠÍPA

Coby režisér Viktor Polesný na televizní obrazovce debutoval dramatickým příběhem mladé herečky a začínajícího spisovatele Dlouhý čas loučení (1983) s Miluší Šplechtovou a Oldřichem Navrátilem v hlavních rolích.

Od té doby Viktor Polesný natočil desítky televizních inscenací, dokumentů, TV pořadů a režíroval také seriály, mj. Nemocnice na kraji města - nové osudy. Jeho adaptace románu D. H. Lawrence Milenec lady Chatterleyové (1998) získala řadu ocenění na televizních festivalech.

Na filmovém plátně Viktor Polesný debutoval adaptací psychologického románu Vladimíra Párala Milenci a vrazi (2004), a to jak režijně, tak scenáristicky. Na scénáři spolupracoval s Petrem Poledňákem. Za ztvárnění hlavní ženské postavy byla Zlata Adamovská nominována na Českého lva.

Za historické drama Zločin v Polné (2016) Viktor Polesný obdržel Českého lva v kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie.

V roce 2022 Viktor Polesný obdržel Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi.

O VIKTOROVI POLESNÉM ČTĚTE ZDE>>

Své volné chvíle režisér a scenárista Viktor Polesný tráví se svou ženou Lenkou, poloviční Korejkou, na chalupě v brdských lesích.

 

Články o celebritě

Brodská a usmíření s Hanzlíkem? Vše je jinak! Pozvánku na narozeniny jsem nedostala... Brodská a usmíření s Hanzlíkem? Vše je jinak! Pozvánku na narozeniny jsem nedostala... Všechno v posledních týdnech směřovalo k tomu, že se Tereza Brodská (54) po letech opravdu usmíří se... číst článek
Brodská o dusném natáčení s Hanzlíkem: Nevznikl žádný společný záběr! Brodská o dusném natáčení s Hanzlíkem: Nevznikl žádný společný záběr! Všechno v posledních týdnech směřovalo k tomu, že se Tereza Brodská (54) po letech opravdu usmíří se... číst článek
Hanzlík slaví 75. narozeniny a pozval i Brodskou! Dorazí po svárech z minulosti?  Hanzlík slaví 75. narozeniny a pozval i Brodskou! Dorazí po svárech z minulosti? Velký den pro Jaromíra Hanzlíka je tady! Herec totiž dnes slaví 75. narozeniny a doma rozhodně sedět... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Michal Nohejl
Michal Nohejl
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Petr Slavík
Petr Slavík
zobrazit profil Kryštof Mucha
Kryštof Mucha
zobrazit profil Jitka Rudolfová
Jitka Rudolfová
zobrazit profil Věra Chytilová
Věra Chytilová
zobrazit profil Jitka Němcová
Jitka Němcová