Jan Prušinovský

Jan Prušinovský

Datum narození: 3. 7. 1979
Místo narození: Hořovice
Profese: scenárista, režisér
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Scenárista a režisér Jan Prušinovský, který je tvůrcem komedií František je děvkař a Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, se nebrání ani jiným žánrům. Natočil drama Kobry a užovky, které ovládlo Českého lva 2016.

Když se řekne jméno scenáristy a režiséra Jana Prušinovského, tak si málokterý milovník seriálů nevybaví jeho Okresní přebor, kde exceloval Ondřej Vetchý. Pozorný televizní divák si mohl všimnout, že se na obrazovce mihne i sám Jan Prušinovský, a to v roli brankáře. Režisér je totiž fotbalistou odmala. Začínal v šesti letech, ale do fotbalového nebe nevstoupí. Jeho kvality dosáhly jen do Ostrovanu Zadní Třebáň. Dalším seriálem, který má na kontě – jak scénář, tak režii - je Modrá hvězda, jehož protagonisté byli zejména herci oblíbeného Dejvického divadla, v čele s Miroslavem Krobotem a Ivanem Trojanem. Prušinovský se podepsal i pod seriál Autobazar Monte Karlo s Petrem Čtvrtníčkem a Jaroslavem Pleslem.

JAN PRUŠINOVSKÝ - KOBRY, UŽOVKY A LVI

Jeho celovečerním debutem byla komedie František je děvkař (2008), kde hlavní roli svěřil Josefu Poláškovi. Jej si jako výtečného komika „vyzkoušel“ již na studiích DAMU, kdy zadaptoval povídku Karla Kuny Nejlepší je pěnivá. Snímek získal ocenění: Fresh Film Fest, Premiers Plans Festival D´Angers nebo Vienna Short Film Fest. Spolupracoval na scénářích k filmům Rafťáci a Autopohádky; pracoval jako asistent režie u filmu Jana Hřebejka Medvídek. Jan Prušinovský natočil také televizní film V síti (2011) z cyklu Soukromé pasti. Jeho dalšími celovečerními bijáky jsou Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka (2012) a drama Kobry a užovky (2015), kde si dvě protipólné role zahráli bratři HádkovéMatěj a Kryštof.

Za svůj podíl na seriálu Most! dostal Jan Prušinovský společně s Petrem Kolečkem Českého lva. V roce 2022 bylo jeho romantické drama Chyby (2021) nominováno na sošku krále zvířat hned v osmi kategoriích.

Jan Prušinovský se narodil v Hořovicích. Studoval gymnázium v Berouně, Akademii J. A. Komenského a Vyšší odbornou školu publicistiky. Po roce a půl povinné náhradní vojenské služby začal studovat obor scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU. Při studiu si přivydělával mimo jiné jako prodavač lístků v pokladně divadla Archa, pomocný dělník ve firmě na odvoz suti, noční recepční v hotelu nebo grafik v České televizi.

O JANU PRUŠINOVSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Scenárista a režisér Jan Prušinovský je ženatý a má dvě děti.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Václav Křístek
Václav Křístek
zobrazit profil Jiří Soukup
Jiří Soukup
zobrazit profil Barbora Námerová scenáristka
Barbora Námerová scenáristka
zobrazit profil Radim Špaček
Radim Špaček
zobrazit profil Václav Vorlíček
Václav Vorlíček
zobrazit profil Biser Arichtev
Biser Arichtev
zobrazit profil Jaroslav Sauer
Jaroslav Sauer
zobrazit profil Jan Schmidt
Jan Schmidt