Marek Najbrt

Marek Najbrt

Datum narození: 27. 11. 1969
Místo narození: Praha
Profese: režisér
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Režisér Marek Najbrt je držitelem tří Českých lvů, dvou za Protektora a jednoho za seriál Svět pod hlavou. Zahrál si v dnes již kultovních filmech Pražská 5 a Knoflíkáři.

Dle scénáře Jana Otčenáška ml. Marek Najbrt natočil třináctidílný historický životopisný seriál Já, Mattoni s Aloisem Švehlíkem a Davidem Švehlíkem v hlavních rolích. Mattoniho ztvárnili tři herci ve třech fázích jeho života. Nejstaršího Mattoniho původně hrál Jiří Bartoška, který ale po začátku natáčení onemocněl rakovinou.

MAREK NAJBRT – TERAPIE

Režijním debutem filmové tvorby Marka Najbrta byl snímek Mistři (2004), kam obsadil Jana Budaře, Kláru Melíškovou, Jiřího Ornesta, Josefa Poláška, Leoše Nohu či Tomáše Matonohu. Dále natočil válečné romantické drama Protektor (2009). V něm ústřední postavu ztvárnila Jana Plodková.

Počinem Marka Najbrta byl také Polski film (2012), kde režíroval podobnou sestavu jako v již zmíněných snímcích. Podílel se také na úspěšném seriálu v produkci HBO Terapie a na jeho pokračování.

Kromě režie se absolvent Fakulty sociálních věd UK a katedry dokumentární tvorby na pražské FAMU Marek Najbrt uplatnil i jako spoluscénárista (Mistři, Projektor) a také herec (Pražská 5 Tomáše Vorla st., Knoflíkáři Petra Zelenky či Čert ví proč Romana Vávry).

Protektor získal hned sedm Českých lvů; pro Marka Najbrta osobně to byli hnad dva – za režii a spoluatorství na scénáři. Snímek zabodoval i na zahraničních festivalech a dostal se do distribuce USA a dalších zemí. Českého lva  Marek Najbrt dostal také za seriál Svět pod hlavou.

O MARKU NAJBRTOVI ČTĚTE ZDE>>

 

Články o celebritě

Hvězda filmu Na střeše Lukáš Tran: Čelí bizarnímu obvinění kolegů z branže Hvězda filmu Na střeše Lukáš Tran: Čelí bizarnímu obvinění kolegů z branže Lukáš Tran (27) se poprvé objevil před kamerou ve filmu Jiřího Mádla Na střeše a za svůj herecký výk... číst článek
Anna Čtvrtníčková slaví osmnáctiny a dostane dárek, o kterém snila odmala Anna Čtvrtníčková slaví osmnáctiny a dostane dárek, o kterém snila odmala Anna Čtvrtníčková (17) bojuje se závislostí. Za všechno může uplynulý rok, který mladá herečka stejn... číst článek
Herec Václav Neužil si prošel těžkou zkouškou osobnosti, jak obstál, se ukáže Herec Václav Neužil si prošel těžkou zkouškou osobnosti, jak obstál, se ukáže Václav Neužil (41) se netají tím, že trpělivost není zrovna jeho silnou stránkou. Během pandemie měl... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Jiří Macek
Jiří Macek
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Jiří Hubač
Jiří Hubač
zobrazit profil Maria Procházková
Maria Procházková
zobrazit profil Lenka Wimmerová
Lenka Wimmerová
zobrazit profil Zdeněk Troška
Zdeněk Troška
zobrazit profil Viktor Polesný
Viktor Polesný