Jaromír Polišenský

Jaromír Polišenský

Datum narození: 28. 1. 1966
Místo narození: Prostějov
Profese: režisér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jaromír Polišenský se podílel na natočení řady oblíbených seriálů, jako jsou Slunečná, Modrý kód či Zoo. Na Českého lva byl nominován za komediální Přístav.

Absolvoval pražskou FAMU. Do svého studentského krátkometrážního dramatu Zpráva pro příští století (1993), který nejen režíroval, ale i napsal si k němu i scénář, si Jaromír Polišenský odsadil mj. Lenku Vlasákovou a Sandru Pogopodovou. Hvězdný Petr Hapka mu k němu složil hudbu.

Jaromír Polišenský točil i Bakaláře

Po ukončení studia Jaromír Polišenský spolupracoval s Českou televizí na povídkách Bloček a Bedřich má psy rád z cyklu Bakaláři.

Podílel se na natočení řady oblíbených seriálů. Z těch, na jejichž režii Jaromír Polišenský spolupracoval, jmenujme např. Ordinaci v růžové zahradě, Zázraky života, Modrý kód, Sestřička Modrý kód, Krejzovi, Slunečná, 1. MISE, Zoo či Dobré zprávy.

Komediální Přístav, byli jeho tvůrci, tedy i Jaromír Polišenský v roce 2015 nominováni na Českého lva v kategorii Nejlepší televizní seriál.

Polišenský se prosadil i v dabingu

Sám Jaromír Polišenský natočil několik televizních filmů, zejména dramat (Ex offo, Gambit, In nomine patris či Stříbrná vůně mrazu).

Výrazně se Jaromír Polišenský prosadil jako dabingový režisér, a to jak distribučních filmů, např. Lví král, Pocahontas, 101 dalmatinů, Toy Story, Den nezávislosti, Utopenec na útěku či Princ egyptský, tak i českých verzí pro TV, mj. Tanec s vlky, Četa nebo Casino.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Matěj Podzimek
Matěj Podzimek
zobrazit profil Jiří Adamec
Jiří Adamec
zobrazit profil Andrea Sedláčková
Andrea Sedláčková
zobrazit profil Oliver Stone
Oliver Stone
zobrazit profil Miro Šifra
Miro Šifra
zobrazit profil Harvey Weinstein producent
Harvey Weinstein producent
zobrazit profil Tomáš Bařina
Tomáš Bařina
zobrazit profil Lenka Wimmerová
Lenka Wimmerová