Radim Špaček

Radim Špaček

Datum narození: 13. 10. 1973
Místo narození: Ostrava
Profese: režisér, herec, scenárista
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Radim Špaček, držitel Českého lva za režii dramatu Pouta, byl na něj v roce 2022 nominován za krimi seriál Stíny v mlze.

Na filmovém plátně se Radim Špaček poprvé objevil již jako školák, a to ve snímku pro děti z vesnického fotbalového prostředí Vyhrávat potichu (1984).

RADIM ŠPAČEK DRŽEL HLADOVKU ZA SENCOVA 

Svou první velkou hereckou příležitost Radim Špaček dostal v žižkovské baladě Karla Kachyni Blázni a děvčátka (1989), situované do 50. let 20. století, kde ve svých patnácti ztvárnil třináctiletého hlavního hrdinu Jirku. Další role přišly s filmy Vojtěch, řečený sirotek (1989) a Jan (1990).

Špaček točil v obleženém Sarajevu

Po maturitě na Pražské konzervatoři, kde studoval herectví, Radim Špaček pracoval jako asistent režie na filmových zakázkách zahraničních produkcí, mj. Swing Kids či Catherine Courage. V roce 1992 byl přijat na obor režie pražské FAMU.

Po prvním ročníku Radim Špaček přerušil studium a v obleženém Sarajevu natočil svůj první dokument, válečný snímek Mladí muži poznávají svět (1995), který režíroval, napsal k němu scénář, stál za kamerou a podílel se na střihu. Film dostal Na MFF Karlovy Vary Cenu Mezinárodní asociace filmových klubů a Cenu ekumenické poroty a na festivalu Alpe Adria v Terstu čestné uznání.

Po dokončení FAMU v roce 1999 a půlročním stipendijním pobytu v Berlíně se Radim Špaček věnoval zejména dokumentární tvorbě. Mj. se podílel na filmu v produkci České televize Zpráva o stavu světa (2001) natáčeného během zasedání MMF v září 2000 v Praze.

Špačkova Pouta ocenili i filmoví kritici

Za svůj celovečerní režijní debut, drama Pouta (2009), Radim Špaček získal Českého lva a Cenu české filmové kritiky. Pak následovala dramata Místa (2014) a Zlatý podraz (2018), příběh o osudové lásce, basketbalu a životě ve stínu politiky, začínající v roce 1938.

S kolegy natočil seriály Letiště, Přešlapy, Život a doba soudce A.K. či Svět pod hlavou. Radim Špaček režíroval pro Českou televizi krimi Stíny v mlze, které bylo v roce 2022 nominováno na křišťálovou sošku krále zvířat v kategorii Nejlepší televizní seriál.

Radim Špaček se podílel na řadě dalších dokumentů, jmenujme např. cykly Příběhy 20. století či České komorní zlato.

Otcem Radima Špačka je někdejší mluvčí Václava Havla, novinář a mistr etikety Ladislav Špaček.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Vladimír Drha
Vladimír Drha
zobrazit profil Vladimír Michálek
Vladimír Michálek
zobrazit profil Petr Václav
Petr Václav
zobrazit profil Petr Jarchovský
Petr Jarchovský
zobrazit profil Petr Zelenka
Petr Zelenka
zobrazit profil Filip Pošivač
Filip Pošivač
zobrazit profil Nataša Slavíková
Nataša Slavíková
zobrazit profil Omar Amanat
Omar Amanat