Andrea Sedláčková

Andrea Sedláčková

Datum narození: 22. 7. 1967
Místo narození: Praha
Profese: střihačka, scenáristka, režisérka, dramaturgyně, herečka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Filmařka Andrea Sedláčková byla jako první Česka nominována na nejvyšší francouzské ocenění, na Césara, tamního Oscara, a to za střih snímku Welcome (2009).

Absolvovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. V roce 1989 Andrea Sedláčková emigrovala do Francie, kde dne 17. listopadu 1989 získala politický azyl. V Paříži studovala režii a střih na FEMIS (Evropská nadace pro obory obrazu a zvuku).

Ve Francii Andrea Sedláčková odstříhala několik desítek filmů. Jako do té doby jediná Česka získala nominaci na Césara, tamního Oscara, a to za střih snímku Welcome.

ANDREA SEDLÁČKOVÁ - NEZKLAMANĚJŠÍ TVÁŘ VEČERA

Po několika krátkých filmech Andrea Sedláčková natočila v Česku svůj první televizní snímek, drama Ze života pubescentky (1999), který nejen režírovala, ale též si k němu napsala scénář.

Na filmovém plátně Andrea Sedláčková debutovala dramatem Oběti a vrazi (2000) s Karlem Rodenem v hlavní roli.

K nejznámějším snímkům Andrey Sedláčkové patří tragikomedie Musím tě svést (2002) s Ivanou Chýlkovou, Janem Krausem, Ivanem Trojanem a sportovní drama Fair Play (2017), za něž získala Českého lva - Cenu filmových fanoušků. Ona sama nominaci za nejlepší scénář a režii neproměnila.

Na televizní obrazovce Andrea Sedláčková upoutala řadou snímků, např. dramatem Dívka za zrcadlem (2018) v hvězdném obsazení: Tatiana Dyková, Oldřich Kaiser, Vojtěch Dyk, Eva Josefíková, Vojtěch Kotek a další.

Epizodní role si Andrea Sedláčková zahrála mj. ve filmech Pražská 5, Jen si tak trochu písknout, Muž přes palubu, Skleněný dům nebo Bony a klid.

O ANDREE SEDLÁČKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Střihačka, scenáristka, dramaturgyně, režisérka a herečka Andrea Sedláčková má dvě děti. Žije střídavě v Praze a v Paříži.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Rudolf Havlík
Rudolf Havlík
zobrazit profil Jitka Bártů
Jitka Bártů
zobrazit profil Jaroslav Dudek
Jaroslav Dudek
zobrazit profil Vladimír Skórka
Vladimír Skórka
zobrazit profil Kristina Dufková
Kristina Dufková
zobrazit profil Ondřej Trojan
Ondřej Trojan