Stanley Tucci

Stanley Tucci

Datum narození: 11. 11. 1960
Místo narození: Peekskill, New York, USA
Výška: 172 cm
Profese: herec, režisér, scenárista, producent, podnikatel v gastronomii
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Stanley Tucci byl za vedlejší roli v thrilleru Pevné pouto nominován na Oscara. Zlaté glóby dostal za své výkony ve filmech Winchell a Konference ve Wannsee.

Narodil se v Peekskillu a vyrůstal v nedalekém Katonahu ve státě New York. Stanley Tucci, celým jménem Stanley Oliver Tucci, herectví vystudoval na Newyorské státní univerzitě. Kromě hraní se věnuje psaní scénářů, režii, produci a podnikání v gastronomii.

Na svém kontě Stanley Tucci má víc než stovku filmů, nespočet televizních pořadů a více než tucet divadelních her na Broadwayi i jinde.

V roce 1999 Stanley Tucci dostal za hlavní roli v thrilleru Winchell Zlatý glóbus, stejně jako tři roky nato za vedlejší ve válečném snímku Konference ve Wannsee. Na Oscara a na Zatý glóbus byl nominován roku 2010 za svůj výkon ve fantasy dramatu Pevné pouto.

Diváky Stanley Tucci oslovil také v roli Caesara Flickermana v sérii Hunger Games. Čtvrtý a závěrečný díl série (Síla vzdoru 2. část), který se stal kasovní senzací, byl do kin uveden 20. listopadu 2015.

Ústřední postavy Stanley Tucci ztvárnil mj. v thrilleru Potichu (2019) nebo v životopisném dramatu společnosti Netflix Jaká je cena života (2020), a to po boku Michaela Keatona.

V životopisném hudebním velkofilmu Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody, který měl premiéru v prosinci 2022, si Stanley Tucci zahrál zpěvaččina legendárního hudebního manažera, jímž byl Clive Davis.

Další hlavní roli Stanley Tucci dostal v romantickém snímku The Man Who Saved Paris (2023) a jednu z vedlejší v akčňáku The Electric State (2024).

V roce 1995 se Stanley Tucci oženil s herečkou Kathryn Spath, která v roce 2009 zemřela na rakovinu prsu. S ní měl dvě dcery a syna. V roce 2012 se jeho manželkou stala literární agentka Felicity Blunt.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Jakub Červenka
Jakub Červenka
zobrazit profil Ivan Passer
Ivan Passer
zobrazit profil Vojtěch Moravec
Vojtěch Moravec
zobrazit profil Vladimír Drha
Vladimír Drha
zobrazit profil Daria Kashcheeva
Daria Kashcheeva
zobrazit profil Jan Prušinovský
Jan Prušinovský