Tomáš Weinreb

Tomáš Weinreb

Datum narození: 1. 1. 1982
Místo narození: Stod
Profese: režisér, scenárista

Související celebrity

Životopis

Tomáš Weinreb s kolegou Petrem Kazdou získal za celovečerní debut Já, Olga Hepnarová čtyři Ceny filmové kritiky a devět nominací na Českého lva.

Po Vyšší odborné škole filmové v Písku Tomáš Weinreb absolvoval obor dokumentární tvorba na pražské FAMU. Natočil krátkometrážní studentské snímky Zatmění (2006), roku 2009 a Všechno je sračka o příteli Olgy Hepnarové Miroslavu Davidovi či dokument Nic není relativní. Na televizních obrazovkách jste mohli vidět jeho dokumentární film Vědec (2011) o trojici významných odborníků ze Západočeské univerzity v Plzni.

TOMÁŠ WEINREB - CESLOSVĚTOVÝ ÚSPĚCH S OBĚŠENOU

Weinreb má Cenu innogy pro objev roku

Životopisné drama Já, Olga Hepnarová (2016), příběh mladé ženy, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta a v centru Prahy zabila 8 lidí, je jeho celovečerním debutem jak režijním, tak scenáristickým. Na obojím Tomáš Weinreb spolupracoval s kolegou Petrem Kazdou. V koprodukčním snímku, v němž ústřední postavu ztvárnila polská star Michalina Olszańska, dále hráli Marika Šoposká, Klára Melíšková, Petra Nesvačilová, Jan Novotný, Roman Zach, Ondřej Malý či či Martin Pechlát.

Snímek získal devět nominací na Českého lva 2016, a to Tomáš Weinreb s Petrem Kazdou ve třech kategoriích: Nejlepší film, Nejlepší režie a Nejlepší scénář. Nominovány byly též Michalina Olszańska za hlavní a Klára Melíšková za roli vedlejší. Drama Já, Olga Hepnarová bodovalo na Cenách české filmové kritiky, které dostalo čtyři: za režii, audiovizuální počin, herečku v hlavní roli a jako bonus Cenu innogy pro objev roku.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Bohdan Sláma
Bohdan Sláma
zobrazit profil Jiří Chlumský
Jiří Chlumský
zobrazit profil Jaroslav Kučera
Jaroslav Kučera
zobrazit profil Miloš Forman
Miloš Forman
zobrazit profil Marie Poledňáková
Marie Poledňáková
zobrazit profil Steven Spielberg
Steven Spielberg
zobrazit profil Karel Kachyňa
Karel Kachyňa